ÄR DIN KATT LYCKLIG?

– Se de tre tecken som du ska hålla ögonen på!

Det kan vara svårt att se om din katt är lycklig och mår bra. Många katter går runt och är sjuka eller mår dåligt utan att deras ägare märker det. Vi ger dig därför tre goda råd för vad du ska hålla ögonen på om du är osäker på om din katt mår bra.

1) HÅLL ETT ÖGA PÅ KATTENS AKTIVITETSNIVÅ

En förändrad aktivitetsnivå kan vara ett tecken på att katten inte mår bra. Sover katten mer än normalt? Har kattens dagliga rutiner förändrats? Eller har aktivitetsnivån ökat under den senaste perioden? Om kattens aktivitetsnivå har förändrats är det viktigt att du som kattägare undersöker orsaken.

2) ÄTER DIN KATT NORMALT?

Om du upplever att kattens aptit har förändrats kan det finnas en underliggande orsak. Om du tycker att din katt äter mer eller mindre är det inte säkert att det kan skyllas på att den är kräsen. Om katten har slutat äta helt eller ändrat matvanor är det viktigt att du uppsöker din veterinär och tar itu med problemet omedelbart.

Samtidigt kan viktförändringar även vara ett allvarligt tecken på att katten inte mår bra. Diabetes, tarmproblem eller cancer kan också orsaka viktförändringar, så här ska du vara särskilt uppmärksam.

3) HAR DIN KATT FÖRÄNDRAT SITT BETEENDE?

Många katter gömmer sig instinktivt när de är sjuka. Detta kan göra att det blir svårare för dess ägare att upptäcka sjukdomen innan den blivit allvarlig. Därför är det bra att hålla ett öga på om kattens beteende förändras. Om din katt tidigare varit mycket kontaktsökande men nu inte alls är intresserad av att bli klappad och kela kan det vara ett allvarligt tecken på sjukdom. Om din katt har gömt sig under soffan i flera dagar bör du också vara särskilt uppmärksam.

Genom att vaccinera katten kan du undvika spekulationer om den löper ökad risk att smittas av allvarliga sjukdomar. Fråga din veterinär om vilka vacciner din katt behöver.

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | www.vetportal.se | Data Privacy