Den bästa starten för din nya katt

Hej vänner! 

I detta blogginlägg kommer jag att prata om hur du flyttar med din katt på det mest skonsamma sättet. Jag hoppas att du kan använda en del av min erfarenhet för att få till en bra flytt med din egen katt. 

Själva flytten med katten 

Kan du flytta katten dagen innan?

Den bästa tidpunkten att flytta katten är faktiskt dagen innan den stora flyttdagen. Anledningen till detta är att själva flyttdagen är hektisk, folk går in och ut ur bostaden och ingenting är som det brukar vara för din katt. 

Om du flyttar din katt dagen innan den stora flyttdagen, så se till att inreda ett litet rum i det nya hemmet (Se eventuellt tidigare blogginlägg ”Den bästa starten för din nya katt”). Rummet är en trygg bas för katten, som du inte behöver ställa möbler i under själva flyttdagen. Det betyder att du kan flytta med alla andra dörrar öppna i den nya bostaden och gå in och ut utan att behöva oroa dig för att katten kommer ut och springer bort. Din katt har haft ett dygn på sig att vänja sig vid rummet, och även om ljuden är konstiga och skrämmande för katten under själva flytten, är det helt klart det bästa och enklaste alternativet för er båda. Du måste naturligtvis ha inrett rummet med kattens alla saker, så att den känner sig hemma och trygg med sina vanliga leksaker, sin säng och kattlåda. Om du inte har ett rum som du kan undvara på flyttdagen, kan du överväga att använda badrummet som kattens bas, men se då till att de som eventuellt hjälper dig att flytta INTE släpper ut katten när de ska gå på toaletten. Lås dörren, om det är möjligt, eller sätt en lapp på dörren.

Att flytta katten på själva flyttdagen

Om du inte har möjlighet att flytta din katt dagen innan, se till att katten befinner sig i det rum som ska flyttas sist. Om du kan rensa ett rum helt på flyttlådor och möbler, så att det endast innehåller kattens viktigaste saker, tillsammans med katten, är detta definitivt det bästa. Du stänger dörren in till katten och flyttar med vetskapen att din katt är instängd i ett rum med allt som den behöver. Lås dörren, eller sätt upp en stor lapp på dörren med texten: ”LÖS KATT! DENNA DÖRR FÅR INTE ÖPPNAS!” Det kan tyckas extremt, men under en flytt med många människor, flyttkaos, lådor, möbler och kanske främmande personer från en flyttfirma, är det inte säkert att alla kommer ihåg att dörren in till rummet med din katt inte får öppnas. När saker och ting ska gå snabbt, är det lätt att glömma, så vidtag försiktighetsåtgärder. 

Om du kan flytta alla dina saker och komma tillbaka senare och hämta din katt och alla dess saker, är det definitivt det bästa. Om detta inte är möjligt, se till att du flyttar din katt, i transportburen, allra sist. Om katten är i sovrummet, som ska flyttas sist, sätt då katten i buren och ställ den i bilen, innan ni flyttar sängen. Spänn fast transportburen med säkerhetsbältet på baksätet och lägg en filt över buren, så att din katt inte får en massa onödiga intryck på vägen till det nya hemmet. 

När du kommer dit, se till att ta in din katts saker först. Ställ dem i ett rum som du inte behöver ställa möbler och flyttlådor i. Detta kan alternativt vara toaletten, om du ser till att ingen öppnar dörren under själva flytten. När din katts saker är på plats, hämtar du katten och ställer transportburen med öppen lucka i rummet och stänger dörren. Lås dörren, om du kan, och om inte, sätt en lapp på dörren med texten ”LÖS KATT! DENNA DÖRR FÅR INTE ÖPPNAS!”. Sedan börjar du/ni flytten. 

Sammanfattning:

Flytta katten dagen innan den stora flytten:

  1. Flytta kattens alla saker till rummet där katten ska vara
  2. Lås dörren till rummet eller sätt en lapp på dörren med texten ”LÖS KATT! DENNA DÖRR FÅR INTE ÖPPNAS!”, så att ingen öppnar dörren av misstag

Flytta katten på den stora flyttdagen:

  1. Se till att katten är instängd i ett rum under hela flytten
  2. Lås dörren till rummet eller sätt en lapp på dörren med texten ”LÖS KATT! DENNA DÖRR FÅR INTE ÖPPNAS!”, så att ingen öppnar dörren under flytten
  3. Flytta din katt allra sist, gärna efter att allting har flyttats, om det är möjligt
  4. Täck över transportburen i bilen, så att katten slipper onödiga intryck

När du kommer till den nya bostaden:

  1. Ställ först in kattens alla saker i det rum den ska vara i, och sedan katten, innan ni börjar bära in allting annat
  2. Lås dörren till rummet eller sätt en lapp på dörren med texten ”LÖS KATT! DENNA DÖRR FÅR INTE ÖPPNAS!”, så att ingen öppnar dörren på flyttdagen
  3. När allting har flyttats, och ingen behöver gå in och ut genom ytterdörren, kan du gå in och titta till din katt

Ett rum i taget

Det är viktigt att du visar din katt ett rum i taget i ert nya hem. Om du behöver packa upp och ställa i möbler i det rum som katten började att vara i, börja till exempel med att göra i ordning sovrummet, så gott du kan. Sedan kan du flytta in katten och alla dess nödvändiga saker till sovrummet och skapa en ny bas till den där. Därefter ska du visa ett rum i taget för katten och den ska känna sig helt trygg innan den presenteras för ett nytt rum. Kom ihåg att ha alla fönster stängda, så att din katt inte kan komma ut och springa bort.

När är katten redo att utforska nästa rum?

Det går inte att säga när katten är redo att utforska nästa rum i det nya hemmet, så det är mycket viktigt att du läser dess signaler. Alla katter är olika så det är bättre att ta det långsamt. Om din katt kryper ihop när du öppnar dörren in till den, är den antagligen inte redo att utforska resten av hemmet. Låt den först känna sig helt trygg, innan den får utvidga sitt revir. Ju färre rum du kan presentera för katten åt gången, desto bättre. En god idé är även att placera ut din katts olika grottor, filtar, klösmöbler och leksaker runt om i ditt nya hem. Genom att göra detta, sprider du din katts doft och den kommer att känna sig mycket tryggare.

Ska din katt vara utekatt?

Om din katt ska vara utekatt, är det mycket viktigt att du väntar med att släppa ut den i minst 14-21 dagar. Din katt behöver denna tid för att lära sig att detta är dess nya hem, så att den inte kommer ut och försöker hitta tillbaka till sitt gamla hem. Din katt måste helt enkelt knyta an till er nya bostad. När du ska släppa ut din katt för första gången, rekommenderas att du går ut med den i sele. På så sätt kan katten lära känna den nya platsen, innan den får gå ut själv. Du kan eventuellt använda de första 14-21 dagarna att vänja katten att gå i sele inomhus. Se till att sprida kattens använda kattsand runt omkring utomhus och i närheten av ditt hem, precis innan du släpper ut den, så att den kan känna sig egen doft och enklare kan hitta hem igen.

Det kan även vara en bra idé att låta katten gå ut på tom mage de första gångerna. Om den är hungrig, kommer den vara mycket mer motiverad att komma hem till dig och äta igen inom kort. När katten kommer hem igen, är det bara att erbjuda den en god måltid, så att den vet vad den har att vänta sig framöver. 

När katten bor nära sitt gamla hem

Om du flyttar till ett område i närheten av den tidigare bostaden, är sannolikheten stor att katten kommer att gå tillbaka till ert gamla hem. Du måste därför informera de som flyttat in i din gamla bostad att din katt kanske kommer att försöka ta sig in till dem. Ge dem ditt telefonnummer, så att de kan ringa till dig om din katt plötsligt står på köksgolvet. 


Tänk på att det kan ta flera månader innan din katt vänjer sig vid sitt nya hem, om det gamla ligger i närheten. Om din katt insisterar på att återvända och dessutom måste korsa en trafikerad och farlig väg för att komma dit, är det en bra idé att överväga att bygga en kattgård eller inhägna trädgården. Det är viktigt att den inte råkar ut för faror när den är ute. Katter kan vara otroligt envisa, och de är utan tvekan vanedjur, så det gäller att vara kreativ om katten fortsätter att insistera på att återvända till sitt gamla hem. 

Hjälpmedel från veterinären för din katt

Det finns flera olika hjälpmedel, som kan hjälpa din katt att minimera stress under pressade situationer som t.ex. en flytt. Fråga din veterinär om råd ett par veckor innan flytten, så att du kan få något att ge din katt som kan hjälpa den mot stress. Det finns många olika typer av preparat som din veterinär kan rekommendera. Själv föredrar jag att ge Monty och Molly produkterna Kalm och Zylkene varje dag ett par veckor innan vi ska till veterinären. Detta är kosttillskott mot stress, som hjälper dem. I synnerhet Monty har nytta av dem, eftersom han inte gillar främmande situationer. Vilka produkter som fungerar för just din katt, och vad din katt behöver, bör du alltid fråga din veterinär eller djursjukskötare om. 

Min flytt med Monty och Molly

Jag flyttade nyligen till ett radhus med Monty och Molly. Molly klarade hela flytten bra, men Monty har inte varit lika enkel att övertyga. 

Jag fick tillträde till bostaden så att jag hade 14 dagar på mig att flytta in. Det var jättebra, då kunde jag börja med att flytta alla våra nödvändiga saker innan jag flyttade Monty och Molly.

När allting var på plats, tog jag alla deras saker och skapade en trygg bas till dem i sovrummet. Anledningen till att jag valde sovrummet som första rum, var att Monty och Molly alltid sover i sängen hos mig, och det skulle vara onaturligt för oss alla tre att bryta detta. 

Sängen intogs omedelbart

Jag hade kattlådan och deras saker i sovrummet i ungefär 3-4 dagar. När de kände sig trygga, och verkligen ville lämna rummet, fick de tillgång till resten av första våningen i huset. Jag köpte en säkerhetsgrind för barn till trappan, så att de inte kunde gå ner på bottenvåningen, innan de var redo för det. 

Jag var övertygad om att ingen av dem kunde hoppa över säkerhetsgrinden. Det visade sig dock inte vara sant, då Molly en dag stod i vardagsrummet och jamade åt mig! Hon hade hoppat över grinden och struttat ner för trappan, som om hon aldrig hade gjort annat. Jag blev ganska förvånad och var sedan tvungen att höja grinden med en hemmagjord förlängning.

Grinden med en hemmagjord förlängning

Jag hade gått i veckor och planerat hur jag skulle lägga matta i trappan, så att Monty och Molly inte skulle glida och ramla ned för den, jag är ju lite av en hönsmamma. Lösningen dök upp en dag när jag hade glömt att stänga dörren till första våningen och BÅDE Monty och Molly stod i vardagsrummet och stirrade på mig och jamade. Jag kunde inte förstå hur i synnerhet Monty hade gått ner för den hala trappan, men det hade han alltså. Och när jag testade honom att gå några steg, såg jag att det inte var några som helst problem för honom. Så jag släppte projektet ”lägg matta i hela trappan”.

När Monty och Molly hade smugit sig ner i vardagsrummet två gånger, var jag övertygad om att de var redo att ha tillgång till hela vårt hem. Det tog ungefär 14 dagar totalt. Om jag bara hade haft Molly att ta hänsyn till, hade hon haft tillgång till hela huset tidigare, men eftersom Monty har diabetes och hans blodsocker påverkas av stress, tog vi det i lugn takt. Det är jag glad för idag. 

Monty i slutet av trappan

 

Jag vill avsluta detta blogginlägg med att önska dig och din katt en riktigt bra och trygg flytt. 

Kram, Mikala

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy