Därför skall du mäta din katts blodtryck

Hej vänner!

I detta blogginlägg vill jag prata om hur viktigt det är att du får din äldre katts blodtryck kontrollerat, varje gång du besöker veterinären. Jag är inte själv veterinär, men jag har erfarenhet i frågan, som jag hoppas att du, och inte minst din katt, har nytta av.

Varför ska min katt få sitt blodtryck mätt?

Alldeles för många katter går runt med högt blodtryck, men de får diagnosen först när skadan redan är skedd. Det är ännu inte rutin hos alla veterinärer att kontrollera äldre katters blodtryck regelbundet.
Men som tur är håller detta på att förändras, eftersom det är lika viktigt att kontrollera blodtrycket hos katter som det är hos människor.

Det finns många katter som går runt med ett högt blodtryck, som upptäcks först när skadan redan är skedd, och till exempel kattens ögon eller njurar har skadats. Och det är inte alltid som synen kan räddas om katten har blivit blind.
Om du som ägare upptäcker sjukdomstecken på grund av skador på njurarna, om vi håller oss till exemplet ovan, så kommer katten till veterinären. Där tar man kanske blodprover på katten och sätter igång olika behandlingar. Om veterinären inte själv nämner en blodtrycksmätning, bör du be om att blodtrycket kontrolleras.

Katten kanske diagnostiseras med dåliga njurar, och behandlas för det, men det är minst lika viktigt att det höga blodtrycket också behandlas. Det är inte utan anledning som högt blodtryck även kallas ”den tysta mördaren”. Som jag skrev ovan, kanske symtomen inte upptäcks alls, och plötsligt kan katten falla ihop död på grund av en hjärnblödning.

När är blodtrycket för högt?

Du behöver inte vara utbildad i att mäta blodtrycket, hos vare sig katter eller människor, för att förstå att det inte är hälsosamt att leva med ett högt blodtryck. Blodtrycket är onormalt högt om det överstiger normala värden. Precis som hos människor, ska kattens blodtryck i vila vara 140/90 mmHg. När det mäts hos veterinären kommer det ofta att vara lite högre, då stress och otrygghet kan få det att stiga lite. Detta är helt normalt och inte detsamma som ett högt blodtryck. Allt detta vet din veterinär, som kan förklara mer.

Några av de vanligaste symtomen på högt blodtryck hos katter är:

  • Akut blindhet, pupillerna blir ofta kraftigt förstorade och katten går in i saker.
  • Blödningar i ögonen.
  • Epileptiska anfall
  • Beteendeförändringar, t.ex. den blir aggressiv eller gömmer sig.
  • Den har börjat kissa och dricka mer.

Alla dessa symtom kan vara tecken på högt blodtryck hos din katt, men det även vara tecken på andra sjukdomar. Så tveka inte att ta med din katt till veterinären, om du observerar någonting onormalt och oroande hos din katt, och gör en veterinärkontroll minst en gång om året. Då kan du be veterinären att mäta blodtrycket på din katt.

Hur mäter man blodtrycket på en katt?

Katters blodtryck mäts på nästan samma sätt som hos människor. Veterinären använder ett mätinstrument som är specialkonstruerat för hundar och katter. Proceduren är helt smärtfri och man mäter antingen på benet eller svansen. Katten måste vara lugn vid blodtrycksmätningen och därför kan det vara en fördel om den nervösa katten får stanna i sin trygga transportbur, med huvudet bort från veterinären, så att veterinären kan mäta blodtrycket på kattens svans.

Här får Monty sitt blodtryck kontrollerat hemma hos oss i samband med en filminspelning med en veterinär. Han är helt avslappnad och det gör inte ont.

Hur behandlas högt blodtryck?

Det kan finnas många anledningar till att en katt har högt blodtryck. Ibland kan man inte hitta en orsak, andra gånger beror det på en annan sjukdom. Beroende på orsaken till det höga blodtrycket, finns det olika sätt på vilka din veterinär kan behandla katten.
Innan en eventuell behandling kan påbörjas, måste veterinären utesluta att blodtrycket är högt på grund av en sekundär orsak. Därför är det nödvändigt att göra en grundlig undersökning, samt en undersökning av blod- och urinprov, för att sätta in rätt behandling. Det kan låta dyrt, men det behöver det inte vara. Därtill vill jag även rekommendera att man försäkrar sin katt. Då blir undersökningar mycket billigare, och du behöver inte vara rädd för höga veterinärräkningar, om din katt skulle bli sjuk.

Veterinären kan välja att påbörja en medicinsk behandling, när en diagnos har ställts. Högt blodtryck kan behandlas med antingen tabletter eller medicin i flytande form. Veterinären kommer oftast att ta hänsyn till vad som fungerar bäst för dig och din katt. När blodtrycket stabiliserats är det nödvändigt att kontrollera, och hålla ett öga på, både blodtrycket och de inre organen. Detta görs genom ett blodprov och en mätning av blodtrycket. Livslång behandling är nödvändig, men det behöver absolut inte betyda ett dåligt liv för katten, eller en dyr affär för din plånbok.

Hur ser framtiden ut för min katt med högt blodtryck?

Så länge din katt får rätt behandling, och du har bra kontakt med din veterinär, kan katten lätt få ett fint och, inte minst, långt liv. Om din katt har blivit blind på grund av det höga blodtrycket, behöver det inte heller vara ett hinder för att den ska få ett bra liv. Återigen handlar det om behandling av blodtrycket och god kontakt med veterinären. Om du har en blind katt, är det en bra idé att vänta med ommöbleringen, då din katt navigerar runt i hemmet via dina möbler.

Var uppmärksam på din katt oavsett ålder

Det stämmer att äldre katter är i den största riskgruppen vad gäller högt blodtryck och nedsatt njurfunktion, men det betyder inte att yngre katter inte kan ha högt blodtryck. En del experter rekommenderar att mäta blodtrycket regelbundet från det att katten är 7 år, men åtminstone från det att katten har fyllt 10 år. Om du är osäker på om din veterinär mäter blodtrycket på din katt, så kan du be om det. Det är, som sagt, både lätt och smärtfritt för din katt, och på så sätt kan många allvarliga sjukdomar upptäckas i tid, innan de utvecklas och blir allvarliga för din katt. Så mitt råd är ”mät, mät, mät det där blodtrycket nu”! 😉

Jag hoppas att du har användning av detta blogginlägg.

Mycket kärlek från
Monty, Molly och Mikala.

Och titta här hur lätt och smärtfritt det är för Monty att få sitt blodtryck mätt:

Läs mer

    Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy