Den bästa starten för din nya katt

Hej vänner!

I detta blogginlägg vill jag berätta om hur du ger din nya katt den allra bästa starten i livet i dess nya hem hos dig.

Jag har adopterat flera katter, arbetat på ett djurhärbärge och gjort mycket research, som jag hoppas att du kan få nytta av i detta blogginlägg.

Innan du adopterar en katt

Innan du adopterar en katt, ska du se till att du har följande saker hemma (eller kan köpa med dem hem från stället där du adopterar katten):

  1. Kattmat – Vilket märke är katten van vid att få? Vilket foder rekommenderar veterinären? Ska den ha både våtfoder och torrfoder?
  2. Kattlåda, kattsand och skopa till kattsanden – Jag rekommenderar alltid att köpa kattsand utan doft. Kattens luktsinne är mycket bättre än vårt, och om katten inte gillar doften av till exempel lavendel eller babypuder, riskerar du att den inte besöker kattlådan.
  3. Transportbur – Välj en bur som är stabil, även om den inte nödvändigtvis är den snyggaste. Välj gärna en där man kan ta av locket, det är en fördel när katten ska till veterinären.
  4. Filt att ha i transportburen och utanpå – Du kan med fördel ta med filten som katten har använt på härbärget som du adopterar från, då är doften välbekant för katten och den känner sig tryggare. Täck över transportburen med en filt, så blir inte katten skrämd av allt den ser på vägen hem.
  5. Katthus, korg och andra mjuka platser där katten kan känna sig trygg i sitt nya hem.
  6. Klösträd – Det ligger i kattens natur att klösa och därför ska den naturligtvis ha möjlighet att göra detta. Klösträd är en bra idé, men tänk på att det inte nödvändigtvis hindrar din katt från att klösa på möbler, eftersom de är mjukare, mycket mer spännande och för att den inte får.
  7. Leksaker – Din katt måste stimuleras oavsett om det är en kattunge, en vuxen katt eller en seniorkatt.
  8. Använd kattsand från tidigare hem – Det kanske låter lite märkligt att be om lite av kattens använda kattsand från härbärget, men det kan faktiskt hjälpa din katt att hitta vägen till ”toaletten” i det nya hemmet. Häll en liten påse av kattens använda sand i den nya kattlådan. Då känner katten på lukten av att den har gjort sina behov där tidigare och förstår att den ska använda kattlådan.

Trygghet börjar med ett rum

Innan du kommer hem med din nya katt, se till att du har gjort i ordning ett mindre rum till den. Här ska katten vistas de första 24 timmarna eller längre. Det innebär att du måste ställa kattlådan, mat, vatten och ett katthus i rummet. När du kommer hem med din nya katt, ska du ställa in transportburen, öppna luckan och eventuellt släcka lamporna i rummet. Så får din nya katt chansen att komma ut ur transportburen i sin egen takt och utforska detta rum, utan att den blir överväldigad med nya intryck.
Ibland är det bäst för katten att du inte är i rummet de första timmarna, så att den i lugn och ro kan ”landa” i sitt nya hem. Om du har en katt som känner sig full av tillförsikt och är djärv, är det inte säkert att detta är nödvändigt, men det skadar i vilket fall som helst inte att låta katten få lite tid och lugn ensam de första timmarna.

Se till att det inte är för mycket ljud och för många människor

Det är mycket viktigt att katten inte träffar alla familjemedlemmar och vänner på en gång och utsätts för en massa oväsen de första dagarna och kanske veckorna. Den måste vara helt trygg, så att den inte blir rädd för människor och för oväsen. Så vänta med att dammsuga de första dagarna. Tänk dig att du hamnade på en främmande plats med en massa konstiga lukter och ljud och du inte riktigt kunde avgöra om det är farligt eller inte. Plötsligt kommer det in en massa främmande varelser i ditt rum, som vill lyfta upp dig, leka med dig, prata med dig, ta bilder av dig och du vet inte riktigt om någonting obehagligt händer. Så känner sig din katt i början, så ge den tid och lugn, så att den kan känna sig trygg. Senare kan du låta den träffa fler människor utan att stressa den.

Dina händer är inte leksaker

Om du har adopterat en kattunge eller ungkatt kommer den antagligen att vilja leka direkt. Detta kan vara ett sätt för dig och din katt att lära känna varandra. Om det är första gången du har katt, tänk på att en kattunge och en lekfull ungkatt kan förväxla dina händer med leksaken. Du kan få en massa rivmärken och kanske känner du dig otrygg att leka med din katt om du använder dina händer som leksaker. Se därför till att alltid leka med en leksak, så att den lär sig att inte attackera händerna.

Katt och barn

Om du har barn, är det viktigt att barnen förstår att katten behöver lugn och ro den första tiden, och att barnen lär sig respektera kattens egna platser. Låt den vara ifred när den äter, dricker, sover och går på lådan. Dessutom måste du lära dina barn hur man leker med katten, att den inte river dem och använder händer och fingrar som leksaker.

När är katten redo att utforska nästa rum?

Det är omöjligt att säga när din katt är redo att utforska nästa rum i ditt hem. Därför är det mycket viktigt att du läser kattens signaler. Om du är osäker, be din veterinär om råd eller fråga härbärget där du adopterade din katt.

Min erfarenhet med Mickey

En gång adopterade jag en mycket nervös hankatt som hette Mickey, det tog honom många veckor att vänja sig vid det första rummet som han var i. Hela processen tog mer än en månad. Jag hade Mickey på badrummet, där han gömde sig första veckan. Mickey var en sommarkatt som lämnats av sin familj och han hade kämpat för att hitta mat och överleva i flera månader, vilket betydde att han var mycket medtagen och mycket rädd för människor.

Jag satt i badrummet tillsammans med Mickey flera gånger om dagen och läste ur en bok så att han kunder höra och vänja sig vid min röst. Eftersom han hade svultit och därför var mycket driven av mat, satt jag bredvid honom och läste ur boken när han åt. Jag satt flera meter från honom och hade placerat matskålen så att han kunde sitta och äta bakom ett katthus. Han satt och tittade på mig medan han åt, och så gjorde vi första veckan, tills Mickey långsamt mjuknade och jag kunde börja locka honom närmare mig med godsaker. Efter 14 dagar fick jag klappa honom och när han inte längre höll sig undan när jag kom in på badrummet, utan i stället mötte mig med hög svans, öppnade jag dörren till resten av lägenheten. Dessvärre kunde jag inte låta honom lära känna ytterligare ett rum, eftersom resten av min lägenhet var ett enda stort rum. Jag förvarade alla hans saker på badrummet i ytterligare en vecka, innan han själv lade sig i min säng och på soffan och verkade trygg i resten av lägenheten. Därefter kunde jag bestämma var jag skulle ställa kattlådan, katthuset, klösträdet, mat- och vattenskålar.

Min erfarenhet med Monty

Det var en helt annan upplevelse när jag adopterade Monty. Monty var inte lika nervös som Mickey var och det tog bara några dagar innan han hade sett hela den stora lägenhet som vi bodde i. Monty var extremt nyfiken, och är det fortfarande, och han accepterar helt enkelt inte stängda dörrar. Så han stod och jamade vid den stängda dörren i sovrummet, där vi hade placerat honom som det första rummet. Vi var jättetrötta, eftersom vi inte fick sova så mycket då Monty var full av energi och bara ville utforska allt på en gång!
Men vi tog inga risker, eftersom vi var rädda att han skulle bli överstimulerad och stressad, så vi höll honom i sovrummet ett par dagar tills han fick lov att utforska resten av lägenheten.

2013: Monty tyckte om att gömma sig i en låda under sängen den första tiden efter vi hade adopterat honom.

Läs din katts signaler

Alla katter är olika och det är en bra idé att gå varsamt fram, så att det inte slutar med att katten överstimuleras, blir rädd och får en dålig start på sitt nya liv med dig.
Läs din katts signaler, så gott du kan. Om den kryper ihop när du öppnar dörren till rummet den vistas i, är den antagligen inte redo att utforska resten av hemmet. Låt den först känna sig helt trygg, innan den får utvidga sitt revir. Ju färre rum du kan presentera för katten åt gången, desto bättre.

Många föredrar att isolera katten i sovrummet den första tiden, eftersom det ofta är minst trafik i detta rum. Dessutom kan det ha en lugnande effekt på katten när du ligger och sover. Då är du nämligen närvarande, utan att vara ”på”. Kanske kommer den upp i sängen och lägger sig bredvid dig. Andra föredrar att presentera katten för ett kontor eller ett badrum, som man inte använder, de första dagarna.

Goda råd för de första dagarna med din nya katt

  1. Ha ett rum redo med kattens saker, så att du bara behöver ställa in transportburen och öppna luckan.
  2. Lägg eventuellt lite av kattens gamla kattsand i den nya kattlådan för att hjälpa katten att hitta till ”toaletten”.
  3. Låt katten bo med sina saker i ett enda rum i minst ett dygn.
  4. Begränsa mötena med nya människor och minimera oväsendet.
  5. Låt katten få lugn och ro och försök inte att dra fram den från möbler som den gömmer sig under, utan låt den komma ut av sig själv.
  6. Läs din katts signaler och ta det lugnt.
  7. Presentera sedan katten för ett rum i taget (i den utsträckning det är möjligt).
  8. Det är okej att ta ett steg tillbaka i processen, om det var för mycket för katten att utforska nya rum.
  9. Sätt dig bredvid katten och prata lugnt med den. Använd eventuellt lite godis, om den får äta det.
  10. Släpp inte ut din katt förrän efter minst två veckor inomhus, och se till att den är steriliserad/kastrerad innan den får gå ut, så att det inte blir några oönskade kattungar. Strö lite sand från kattlådan längs häcken, så hjälper du katten att markera sitt revir och kan lättare förstå var den bor.

Med alla dessa saker på plats, är det bara att önska dig en riktigt bra start på ett långt liv med din nya lurviga familjemedlem.

Kärlek och tasskramar,
Mikala och Monty

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy