Din katts behov i hemmet och i sällskap av dig

Känner du att du har koll på vad din katt har för behov och hur du kan uppfylla dem? Hur behöver det egentligen se ut hemma och vad behöver din katt ha för saker?

Vad behöver egentligen din katt?

Katter kräver inte särskilt mycket och är mindre kräsna än vi tror, men det kan vara viktigt att detaljerna blir rätt och att katten får just det den behöver, och inte sådant som vi kanske tror att den behöver eller vill ha.

Kattens fem pelare för en kattanpassad miljö

Det finns rekommendationer gällande hur man som kattägare kan erbjuda och upprätthålla en positiv och bra hemmiljö för katten. Dessa kallas ”kattens fem pelare” och innefattar:

1. En säker plats (en lugn, egen plats, där katten får vara i fred om den vill),

  • Det kan vara så enkelt som en kartong, en hylla i garderoben eller en plats på sängen,
  • Det kan även vara t.ex. en kattkorg eller kattens bäddade transportbur,
  • Platsen är med fördel upphöjd,

2. Flera separata nyckelresurer (mat, vatten, kattlådor, lekytor, klösytor, viloplatser etc.),

  • En tumregel är att varje katt ska ha en egen av vardera, plus en extra (dvs. om du har två katter ska det finnas tre av varje nyckelresurs),
  • Det är inte alltid som katten är överens med oss om vårt val av placering av resurserna, så om katten inte vill använda sina resurser kan det vara värt att testa en annan placering,

3. Möjlighet till lek- och jaktbeteende (regelbundna möjligheter till rörelse i form av lek med leksaker samt djurägare eller andra katter),

  • Utfodra gärna katten genom lek via matleksaker,
  • Testa olika typer av leksaker och ta reda på vad din katt gillar,
  • Rotera din katts leksaker med jämna mellanrum, så den inte tröttnar på dem,

4. Positiva och förutsägbara sociala interaktioner med människor (umgänge med människor, på kattens villkor och när den vill det),

  • Låt din katt initiera interaktionen,
  • Lär dig vad din katt tycker om och ge den det den vill ha,

5. En miljö som tar hänsyn till kattens känsliga doftsinne (då katten kommunicerar mycket med feromoner och doftsignaler är det viktigt att miljön inte är dränkt i andra dofter),

  • Katten gillar inte starka dofter som parfym, rengöringsmedel, kattsand med doft etc.,
  • Saker som tas med in i kattens hem utifrån kan avge okända dofter som katten reagerar på, men som vi inte märker av,
  • Det är viktigt att de får markera med feromoner och dofter genom t.ex. klösmarkeringar och att stryka sig mot saker,
  • Det är viktigt att inte städa bort din katts markeringar då detta kan göra att de känner sig oroliga och behöver märka om reviret.

Kattvänlig placering av kattens resurser

Utöver att katten ska ha tillgång till viktiga resurser är det som sagt också viktigt att de placeras rätt. Detta då katterna t.ex. inte gillar att dricka där de äter och vare sig dricka eller äta i närheten av där de uträttar sina behov. Det är därför viktigt att separera mat- och vattenskål från varandra, så att de inte står bredvid varandra, och se till att kattlådan inte är i närheten utav någon av dessa skålar.

Tänk också på att inte placera någon av kattens viktiga resurser där det är för stojigt och stimmigt, då detta kan göra att katten inte vill eller vågar använda dem.
Bygg gärna kattens revir på höjden och ta vara på de extra ytor som kan skapas på detta vis genom att t.ex. använda hyllor, klösträd, utrymmen uppepå möbler etc.

Anpassat efter kattindividen

Det är även viktigt att tänka på att dessa resurser och deras placering ska vara anpassade efter din katt, och även under alla stadier av livet.

Det kan ju vara så att din katt t.ex. gillar ett specifikt material i sin matskål. Glas kanske är bättre än plast? Eller att din katt endast gillar en specifik kattsand i sin kattlåda, och att kattlådan inte ska vara täckt. Där får man helt enkelt testa sig fram och lära sig vad just ens egen katt tycker om.

Det kan också vara så att din katt har ett särskilt behov av något slag. Den kanske har blivit lite äldre och har svårare att hoppa upp på saker och därför föredrar sovplatser på lägre höjd. Anpassa helt enkelt efter vad som fungerar för just din katt.


Hur du på bästa sätt interagerar med din katt

En anpassad miljö är självklart viktig, men hur man umgås med sin katt är också viktigt.

Det är självklart viktigt att lära sig sin egen katts umgängespreferenser, men det finns några generella tips för hur man på bästa sätt kommunicerar och söker kontakt på katters vis:

För att hälsa på en katt är det positivt att sänka sig till deras nivå genom att sätta sig på huk, vara lite frånvänd så du inte är vänd helt mot katten, och erbjuder kontakt genom att hålla fram en hand. Detta för att inbjuda till kontakt, inte kräva den. Katter är inte så stora fans av tvång…

Ett tips för att förklara att man är snäll kan vara att göra som katterna själva och blinka långsamt. Om du dessutom härmar kattens kuttrande hälsningsläte så kommer du att kamma in pluspoäng och påkalla uppmärksamheten på kattens eget vis. Prata sedan lugnt med katten och kalla på den genom att använda dess namn.

När katten sedan kommer fram kan det vara värt att låta katten inleda interaktionen genom att den får gnida sig mot din utsträckta hand innan du försöker klappa. De flesta katterna gillar att bli strukna över kinderna, och kanske inte alltid på resten av kroppen, men testa er försiktigt fram för att hitta vad just er katt gillar.

Pausa gärna då och då under gosstunden för att se om katten önskar mer kontakt genom att se om den stryker sig mot er hand när ni slutar. Detta gör att ni lägger valet hos katten och den känner att ni respekterar dess vilja. Kolla också gärna efter andra tecken på att den uppskattar interaktionen, t.ex. ligger/sitter kvar hos er, lutar sig mot er/handen som klappar, långsamt kurrar eller sakta blinkar. Se också upp för tecken såsom vidgade pupiller, katten rullar fram och tillbaka på rygg, försök att trycka bort handen med en tass, försök till att klösa, svansen börjar vifta eller hudryckningar.

Genom att ge din katt valet och möjligheten att styra interaktionen er emellan så bygger ni en trygg, stabil och kärleksfull relation, allt enligt pelare 4.

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy