Funderar du på att adoptera en fyrfota vän från ett djurhärbärge?

Hej vänner!

I detta blogginIägg kommer jag att diskutera hur man adopterar från ett djurhärbärge, samt för- och nackdelarna med detta. Jag är inte veterinär och har ingen djurutbildning, så detta är endast kunskap och erfarenheter från mitt eget liv med katter och om du är minsta osäker på om din katt är sjuk, ska du alltid kontakta en veterinär. Jag heter Mikala och jag är matte till de två katterna Monty och Molly, som båda är födda med en kromosomavvikelse. År 2014 blev Monty, av en händelse, viral på nätet. Sedan dess har jag använt deras berömmelse för att sprida budskapet att höja kattens status, så att vi får en värld med glada katter. Jag har jobbat som volontär på ett katthem under många år, och jag har själv adopterat fyra katter från härbärgen i Danmark, bland annat min lille kattpojke Monty.

Processen från början

Jag börjar med det praktiska. På de flesta katthem i Danmark måste du kunna uppvisa ett hyreskontrakt, som visar att du har rätt att ha djur i din lägenhet/ditt hus. Dessutom ska du gå runt på härbärget och träffa djuren och känna en personkemi med djuret innan du bestämmer dig för vilket djur du ska adoptera. Medarbetarna kan faktiskt säga nej till dig, om de tycker att du till exempel inte verkar tillräckligt ansvarsfull, inte har råd med kostnaderna i samband med att ha djur, saknar personkemi med djuret eller vill adoptera av fel orsaker, som endast djurets utseende. Medarbetarna ska naturligtvis inte titta på kontoutdrag, men de kommer antagligen att fråga dig om du är beredd att ta katten eller hunden till veterinären om den blir sjuk.

Innan du ens överväger att adoptera ett djur, finns det ett antal frågor som du bör ställa till dig själv

Fråga dig själv:

 • Får jag ha husdjur där jag bor? Har jag tänkt flytta inom en snar framtid och kan jag då ta djuret med mig? Kan någon ta hand om mitt djur när jag åker på semester och inte kan ta med det?
 • Har jag råd att ta djuret till veterinären minst en gång om året för en årlig hälsokontroll? Och vad händer om det blir sjukt? Ska mitt djur eventuellt försäkras (vilket jag personligen skulle rekommendera)?
 • Tål jag djuret som jag vill adoptera och gör de jag eventuellt bor ihop med ochså?
 • Har jag barn eller vill jag ha barn inom en snar framtid och vill jag då se djuret som en familjemedlem i min växande familj?

Nästa steg

När du har tänkt igenom det hela ordentligt och du kommer fram till att du vill ha och har plats i ditt liv och du har råd att adoptera ett djur, kommer nästa steg; vilket djur vill jag adoptera? Inte bara rasen hund/katt/kanin etc, utan även personlighetsmässigt.

 • Har du ofta gäster, eller är ditt hem mycket tyst?
 • Är du en aktiv utemänniska eller trivs du med att vara hemma?
 • Arbetar du hemifrån eller är du borta många timmar varje dag?
 • Om du vill adoptera en katt, kan den då vara utekatt hos dig eller ska den stanna inne?

Detta är frågor som du måste fundera på, så att du kan berätta på katthemmet hur ditt liv ser ut så att de kan hjälpa till att hitta en perfekt lösning för dig och djuret.

När du ska träffa djuret

När du har funderat över detta, startar processen att hitta rätt djur till dig. Själv älskar jag denna process, för det är här du presenteras för din möjliga nya bästa vän i ditt liv.

Om personalen på djurhärbärget tror att de har ett eller flera djur som passar dig och ditt liv, kommer du att presenteras för dessa. Det beror på hur härbärget ser ut, men ofta kan du sätta dig på huk eller på en stol och hälsa på djuret. Om det är en katt, vistas de ofta tillsammans i ett stort rum och här kan du till exempel ta några leksaker och försöka fånga uppmärksamheten hos just den katten som du vill hälsa på. Det kan även vara så att katten är mycket nervös och kanske inte gillar andra katter och därför sitter i en bur, där du kan hälsa på den. Det är viktigt att du känner en personkemi med djuret, om så inte är fallet, är det helt normalt och okej. Då var det inte den här dagen du hittade din nya bästa vän och familjemedlem. Kompromissa inte bara för att du har bestämt dig för att adoptera ett djur just den här dagen. Den som väntar på något gott, väntar som bekant aldrig för länge. 🙂

Min första katt Malou

När jag adopterade min första katt Malou, var jag bara 18 år och hade precis flyttat hemifrån. Jag hade en galen idé om att min katt bara skulle vara orange, ha lång päls och vara på ett visst sätt. Lyckligtvis blev det inte så, när jag träffade den sötaste lilla nervösa honkatten Malou. Hon satt hopkrupen i sin bur och tittade nervöst på besökarna. Hon var brunrandig med vitt och hade kort päls. Jag kände att det var någonting speciellt med just den här katten och när jag öppnade buren och långsamt stack in handen, mjuknade hon och strök sig försiktigt mot den. I just det ögonblicket försvann alla mina föreställningar om hur katten skulle se ut och vara, för här satt en levande varelse som just hade hälsat på mig och det trots att hon var mycket nervös.

Den rätta personkemin

Personalen berättade att Malou var en mycket nervös honkatt på 10 månader och att hon letade efter ett hem hos en lugn person som inte festade eller hade för många gäster. Jag tänkte att det var ju jag! Jag är hemma mycket, festar inte och njuter av att bara ha några kompisar på besök åt gången. Malou tillät att jag lyfte ut henne ur buren och när jag höll henne i famnen strök hon sitt huvud mot min haka. Jag blev så rörd… Här stod jag med en katt som var så nervös och ändå valde att lita på mig och till och med verkade tycka om att sitta hos mig. Det var precis den kemin som jag letade efter och därför fick jag adoptera lilla Malou.

Jag visade mitt tillstånd att ha katt i min lägenhet och eftersom Malou var utekatt och jag bodde på bottenvåningen med en liten trädgård, passade det perfekt för då kunde hon gå ut som hon var van vid och behövde. Jag skrev på adoptionspappren och köpte en transportbur, foder, kattsand och leksaker. Sedan åkte Malou och jag hem tillsammans.

Det var verkligen en fantastisk upplevelse för mig och Malou och vi hade ett fint liv tillsammans.

Monty från härbärget Kattens Værn

Det var samma fantastiska upplevelse för mig att hitta min kattpojke Monty på härbärget Kattens Værn i Bröndby. Jag hade sökt på deras hemsida och när jag såg bilder på Monty, föll jag pladask. Han såg så söt och speciell ut, att jag var tvungen att träffa honom. Redan nästa dag åkte vi för att träffa Monty. Vi var båda redo att adoptera ytterligare en katt i våra liv (vi hade redan två), men vi var även medvetna om att det fanns en risk för att Monty inte skulle vara intresserad av oss och att det inte skulle finnas någon kemi.

Lyckligtvis var det inte så, för i samma stund som vi träffade Monty, hände någonting magiskt. Det låter kanske dumt för läsaren, men det kändes som om Monty bara hade väntat på oss. Han hade räddats från ett djurskyddsfall tillsammans med 19 andra katter, som alla hade hittat ett nytt hem. Vi lyfte upp Monty och han spann och började knåda med tassarna. Sedan hade vi ett långt samtal med personalen om vad Monty behövde och om vi kunde erbjuda honom rätt hem. Det kunde vi som tur var och vi adopterade sedan vår lille kattpojke Monty.

2013 – Den första bilden jag tog på Monty på härbärget Kattens Værn.

I allmänhet finns det många fördelar med att adoptera från ett djurhärbärge och det finns förmodligen ännu fler än de som jag går igenom nedan.

Fördelar med att adoptera från ett härbärge

 1. Du hjälper ett djur i nöd: Djuret som du väljer att adoptera, saknar hem och på ett fullt härbärge, riskerar de i många fall att avlivas, eftersom det helt enkelt inte finns plats för djuret.
 2. Du räddar inte bara ett, utan två djur: När du väljer att adoptera från ett djurhärbärge, gör du plats så att härbärget kan rädda ett annat djur, vilket betyder att du i praktiken hjälper två djur!
 3. Du stödjer härbärget ekonomiskt när du adopterar ett djur från dem: De flesta härbärgen drivs helt av privata donationer och därför gör du en enorm skillnad när du väljer att adoptera från ett djurhärbärge.
 4. Priset för ett djur från ett härbärge är ofta mycket billigare än om du köper från en uppfödare: Om man räknar ut priset för en katt med kastrering/sterilisering, vaccination, öronmärkning/chip, avmaskning, loppbehandling och första hälsokontroll, kan detta lätt uppgå till över 3000 kr hos veterinären. På ett härbärge ligger priset vanligtvis runt 500-1250 kr för att adoptera en katt och då ingår allt detta i priset. Därför är det mycket billigare att adoptera från ett härbärge.
 5. Du kan följa utvecklingen från ett nervöst djur till ett djur i harmoni: Ofta vet man inte så mycket om vad djuret har varit med om innan det kom till härbärget och ibland visar djuret tecken på en mörk historia, vilket betyder att man måste jobba på tilliten i det nya hemmet. I gengäld får man som ägare uppleva vilken fantastisk och varm känsla det är när den nya familjemedlemmen utvecklas och visar sin personlighet i takt med att tilliten växer och djuret känner sig hemma.
 6. Du stödjer det stora arbetet som härbärget gör för att minska avlivningen av friska djur och framavlingen av fler djur: Detta är ett mycket brett ämne, så jag försöka beskriva det i korta drag. Härbärgena kämpar för att få människor att sterilisera/kastrera sina djur (i synnerhet katter), så att antalet hemlösa katter, som lämnas in på härbärgena, minskar. Dessvärre väljer många att deras djur ska ha ungar och när dessa blir tillräckligt gamla för att flytta, kan ägaren inte hitta nya hem till dem. Då hamnar de på härbärgen. Det finns även många som låter sin fertila hankatt gå fritt, och så parar han sig med en hemlös honkatt, som får en kull kattungar (eller tre kullar under sommaren). Dessa kattungar kanske hittas av en förbipasserande, som lämnar in dem på ett härbärge. Det kan även vara så att kattungarna växer upp ute, där de lever ett eländigt liv och föder ännu fler kattungar. Och så eskalerar problemet. När du adopterar från ett härbärge, hjälper du till att sätta stopp för alla oönskade kattungar, eftersom du inte bara stöder härbärget ekonomiskt, utan även deras arbete med att stoppa oönskade kattungar, eftersom din nya lurviga vän har steriliserats/kastrerats.

Det finns säkert många fler fördelar med att adoptera från ett härbärge, men precis som det finns fördelar, kan det även finnas utmaningar att ta ställning till när man väljer att adoptera ett djur från ett härbärge.

Potentiella utmaningar vid adoption från ett härbärge

 1. Du känner inte nödvändigtvis till djurets historia: Detta behöver inte betyda någonting, men det kan vara viktigt vad gäller djurets beteende. Det kan vara så att du adopterar ett djur som har behandlats illa i sitt tidigare hem och detta kräver stort tålamod och mycket träning för att bli av med trauman.
 2. Du kanske måste vänta innan du hittar rätt djur för just dig: Eftersom härbärgena inte föder upp djur, kan du komma till härbärget och känna dig helt redo att adoptera din nya bästa vän, bara för att upptäcka att det inte finns något djur som passar just dig. Då kan du skriva in dig på en väntelista för till exempel innekatter, en barnvänlig hund eller något annat, så blir du uppringd så snart ett av dina önskemål dyker upp på härbärget.

 

Detta är egentligt de enda två nackdelarna som jag kan komma på, men det är två viktiga saker att ha i åtanke när du adopterar ett djur från ett härbärge.

Jag vill avsluta detta inlägg med min personliga åsikt om att adoptera från ett härbärge. Det kommer alltid att vara min rekommendation om någon frågar. Jag tycker att det är så givande och jag gillar tanken att jag räddar två djur när jag adopterar ett.

Jag hoppas att du har blivit lite klokare vad gäller adoption från ett härbärge, och att det kanske har hjälpt dig i ditt beslut.

Kram,

Mikala

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy