Glöm inte att id-märka din katt!

Om din katt skulle gå vilse, eller skada sig och någon finner din katt, kan en id-märkning vara enda sättet att veta vem katten hör hemma hos.

Att id-märka sin katt är en viktig del i omvårdnaden av katten

Det är inte ovanligt att katter kan försvinna hemifrån några timmar, dagar eller till och med längre än så, och vi kan väl alla vara överens om att när detta händer vill vi vara säkra på att katten hittar hem igen. Ibland kan det dock vara så att katten inte självmant kan ta sig hem och hittas av någon annan och då är det viktigt att det går att lista ut vem katten tillhör.

Behöver kunna gå att identifiera varje enskild katt

En katt kan vara lätt för sin ägare att känna igen, men det är inte säkert att vare sig grannar eller andra i området vet vilken katt det är som rör sig kring. Många katter ser också ganska lika ut om de kanske har en lite vanligare färg eller mönster samt att vissa katter kanske aldrig visat sig ute i området förut och ingen ens visste om att de bodde där (innan de lyckades smita ut).

Därför är det viktigt att se till att id-märka sin katt, oavsett om man själv vet hur den ser ut och skulle känna igen den alla dagar i veckan. 

En beständig märkning

För att märka sin katt kan man välja några olika metoder, men det viktigaste är att märkningen är beständig och kan fortsätta att göra sitt viktiga jobb och hjälpa katten att hitta hem. 

Chipmärkning

Detta är den vanligaste metoden och innebär att man injicerar ett risgrynsstort chip med en nål under huden mellan skulderbladen. Detta kan man göra på vaken katt, från 6 veckors ålder och chipet kommer att finnas under huden på katten resten av livet. Chipet går sedan att läsa av med en chipläsare och ett unikt id-nummer registreras och kopplas till en djurägare.

Tatuering

En tatuering innebär att man på lugnad katt tatuerar in ett unikt id-nummer i vänster öra. Denna märkning är synlig utan andra hjälpmedel för avläsning, men kan tyvärr blekna med tiden, som alla tatueringar, och bli svår att läsa av pga. detta eller för att kattens hud blir pigmenterad eller päls täcker tatueringen.

Halsband

Som ett komplement till de mer beständiga metoderna kan man även använda ett halsband med kontaktinformation på för att visa på att katten har ett hem. Det är dock viktigt att halsbandet är av en säker variant och att katten inte riskerar skada vid användande.

Det är olika hur det ser med lagar och regler kring katter, id-märkning och registrering världen över, men för din och din katts skulle så har det betydelse för att ni ska kunna få fortsätta leva tillsammans, oavsett om olyckan är framme och din katt kommer bort för en stund. 

Id-märkning och registrering är också ett viktigt steg för att höja kattens status i samhället och ett sätt att visa på hur viktiga våra katter är för oss!

Lagen kräver numer id-märkning och registrering av katt

Sedan årsskiftet 2022/2023 är det lagkrav på id-märkning och registrering av katter i Sverige. Det ska göras innan katten fyller 4 månader, eller inom 4 veckor från att du köpt katten om tidigare ägare inte har märkt katten sedan innan.

Registrering sker hos Jordbruksverket samt att du fortfarande kan komplettera med att låta din katt registreras i de frivilliga register som finns hos Sverak och SKK.

Ska ni dessutom resa med er katt, oavsett om det gäller semester eller flytt till annat land, så krävs det att din katt är id-märkt för att kunna koppla individen till viktiga resedokument såsom t.ex. ett pass, obligatoriska vaccinationer och/eller avmaskning för resa samt hälsointyg.

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy