Hur aktiverar jag min katt som inte vill leka?
Hej vänner!
I detta blogginlägg kommer jag att prata om hur du kan aktivera en katt som inte vill leka. Jag är inte veterinär och saknar utbildning med djur, så detta är endast kunskap utifrån mina erfarenheter med katter, och om du är minsta osäker på om din katt är sjuk, ska du alltid kontakta en veterinär.
Jag heter Mikala, och jag är matte till de två katterna Monty och Molly, som båda är födda med en kromosomavvikelse. 2014 blev Monty, av en händelse, viral på nätet, och sedan dess har jag använt deras berömmelse till att sprida budskapet att höja kattens status, så att vi får en värld med glada katter.
Jag har adopterat flera katter, arbetat på ett djurhärbärge och gjort mycket research, som jag hoppas att du kan få nytta av i detta blogginlägg.
Du känner kanske att din katt har en massa leksaker, men varje gång du provar att vifta med en pinne eller kasta en boll, tittar katten bara på dig med ett uttryck som säger ”jaha, och vad hade du tänkt att jag skulle göra med den?!”. Den blicken har jag fått otaliga gånger, i synnerhet från Monty! Han har nämligen varit ganska svår att få att leka, tills jag kom på vad som triggar och får igång honom.
Det handlar om att hitta just det som väcker din katts instinkt, för när katten leker, jagar den faktiskt ett byte.
Innan jag börjar prata mer om olika typer av leksaker, vill jag ställa en fråga. Leker du MED din katt eller har du köpt leksaker till din katt så att den kan leka själv? Det kanske låter lite hårt och rakt på sak, men ibland är det faktiskt inte leksaken som är problemet, utan att din katt gärna vill aktiveras av dig och leka TILLSAMMANS med dig.
Jag kan se en tydlig skillnad på om Monty och Molly kommer att leka med en leksak,beroende på hur jag agerar med dem. Molly blir till exempel helt fnoskig om jag har ett högre tonläge än vanligt och pratar med henne med entusiasm i rösten.
Monty är döv, så det är lite svårare att få igång honom, men det går om jag aktiverar hans jaktinstinkter genom att sakta låta ett snöre försvinna bakom något. Det blir han heltokig av och måste bara jaga snöret.
Sådana saker lär man sig om sin katt genom att leka MED den, och bara hålla ett snöre som rör sig fram och tillbaka framför den, utan helt enkelt försöka att ge efter för leken och imitera ett byte som försöker springa iväg. Alltså inte att du själv ska springa iväg, utan leksaken som du leker med. 😉
Typer av leksaker
Det finns många olika typer av leksaker och jag har valt att dela in dem i två kategorier: ”leksaker där katten använder kroppen” och ”leksaker där katten måste lösa en uppgift”.
Vissa katter gillar att jaga ett byte i hög fart, medan en del föredrar att ligga och vänta länge innan de attackerar, och andra gillar att nosa sig fram till bytet/maten. Därför handlar det helt enkelt om att du ska prova vilken typ av lek/jakt som din katt föredrar och sedan vilken leksak som väcker jaktinstinkten mest.
Leksaker där katten använder kroppen:
- Bollar
- Spö med snöre
- Fjäder
- Klösleksak
- Kattmynta
- Grottor, tunnlar, pappkartonger
Leksaker där katten måste lösa en uppgift:
- Bollar som katten måste knuffa till, för att maten ska komma ut
- Leksaker där katten måste ”fiska” med tassen, eller öppna något, för att få maten
Molly är mycket driven av mat, så hon löser gärna en uppgift för att komma fram till maten, men då Monty äter en specialdiet och inte får äta torrfoder eller godis, har jag hittat många andra sätt att aktivera Molly. Hon älskar fart, och eftersom hon är knappt 4 år, är hon fortfarande mycket aktiv och lekfull. Några av hennes favoritleksaker är bland annat fjädrar, studsbollar för katter samt grottor, tunnlar och kartonger.
Monty älskar allt vad snöre heter! Han bryr sig inte så mycket om bollar, leksaksmöss och fjädrar. Han vill helst bara jaga ett snöre, och allra helst på en yta där han har bra grepp och kan dra iväg. Han glider runt lite på våra hala golv i vardagsrummet, så jag har mindre mattor där jag leker med honom, så att han får grepp och inte snubblar på det hala golvet.
Både Monty och Molly älskar kattmynta! Vissa kallar det även catnip. Kattmynta är en ört som gör en del katter lite fnoskiga när de känner doften av den. En del menar att katterna blir höga.
Det är dock min erfarenhet att detta är en överdrift, eftersom både Monty och Molly inte verkar påverkade av kattmyntan efter några minuter. De larvar sig, rullar i det och får doften på sig.
Det är inte alla katter som påverkas av kattmynta, och det finns olika typer av örten, så du kan prova dig fram och se om din katt gillar det.
Då Monty har diagnostiserats med epilepsi, ger jag inte särskilt stark kattmynta, eftersom jag har hört att en mycket stark kattmynta kan påverka och till och med framkalla anfall. Jag har inga länkar till artiklar som stöder detta, men jag vill ändå nämna det om du har en katt med epilepsi.
Både Monty och Molly är mycket nöjda med de små kuddarna som innehåller kattmynta och större mjuka saker som de kan ligga och brottas med.
Måste jag leka hela dagen?
Katten är programmerad på ett sådant sätt att den ligger på lur efter sitt byte i naturen. När den har legat och funderat länge, eller smugit sig fram till bytet, attackerar den och jagar det under mycket kort tid. Därför har katter ofta bara energi att leka under 10 minuter i taget. Detta varierar naturligtvis beroende på kattens personlighet och energinivå, och om katten är en kattunge är den antagligen alltid redo att leka.
Därför behöver du faktiskt inte aktivera din vuxna katt mer än 10 minuter åt gången, när vi pratar aktiv lek med kroppen.
Både Monty och Molly leker aktivt i ca 10 minuter åt gången, men sedan orkar de inte mer, och tar gärna en tupplur. Molly blir snabbare redo att leka igen, än Monty, men det är naturligt eftersom Monty är 10 år, och Molly bara är knappt 4 år, och har därför mer energi.
Om Molly själv fick välja hur många gånger om dagen vi skulle leka, skulle hon förmodligen välja 20 gånger, medan Monty skulle nöja sig med tre gånger. Monty är särskilt aktiv och vaken på natten och vill leka, medan Molly sover mycket mer om natten än under dagen.
Vilken tid på dygnet som din katt föredrar att sova, betyder också mycket för när den helst vill leka och behöver aktiveras.
Aktivering innan sänggående är jättebra!
Har du blivit väckt av din katt mitt i natten för att den vill leka? Eller har du upplevt att så snart du gått och lagt dig och släckt lampan, vaknar din katt och vill leka? Detta upplever jag i synnerhet med Monty. Därför aktiverar jag honom gärna i 10 minuter strax innan sänggående. Det är otroligt effektivt eftersom han blir så trött av det, och lägger sig för att sova eller vila efteråt, och då kan jag somna.
Om du har en katt som är mycket aktiv på natten, prova följande:
- Aktivera din katt i 10 minuter innan du går och lägger dig. Det ska vara så att din katt är helt slut och inte orkar mer.
- Planera att den ska äta en huvudmåltid strax innan du går och lägger dig. Det ska helst vara samma tid varje dag, eftersom katten annars blir hungrig och väntar på maten. Efter en huvudmåltid är katten naturligt trött och kommer att ligga och tvätta sig en lång stund efter.
- Lägg små foderbitar runt om i hemmet strax före sänggående. Då kommer du att se hur din katt går på jakt efter maten och aktiverar sig själv en stund efter att du har gått och lagt dig.
Detta ska du vara uppmärksam på
När du leker med din katt, ska du se till, och försäkra dig om, att din katt inte skadas. Det låter kanske banalt, men jag vill ändå betona det, eftersom lek med t.ex. ett snöre kan vara farligt. Katten kan larva sig, rulla runt i snöret, varpå den kan försöka att springa iväg, med snöret fortfarande runt sig. Du måste vara uppmärksam på sådana situationer, och om du känner dig osäker, kan du alltid lägga undan leksaker som snören och mindre delar när du inte leker med katten. En del katter har även en tendens att bita i saker, och detta kan vara farligt, om de till exempel sväljer en liten del. Därför måste du även vara uppmärksam på detta.
Jag skakar alltid på huvudet när jag ser gulliga bilder på kattungar som ligger och leker med ett garnnystan. Detta kanske ser gulligt ut, men det är potentiellt livsfarligt. Om katten sväljer snöret och går på lådan och snöret inte följer med ut, utan fortfarande hänger ut från rumpan, måste du omedelbart uppsöka veterinären. Du får aldrig någonsin försöka dra ut snöret själv. Detta kan leda till att snöret skär hål på tarmen och detta är livsfarligt för katten. Så garnnystan och katter hör inte ihop. Om du är det minsta osäker på om din katt kan äta ett snöre, eller någonting annat, ta bort det när ni inte leker tillsammans och du kan hålla ett öga på katten.
Med allt detta sagt, vill jag önska dig en rolig lekstund med din katt, och jag vet att din katt kommer att bli riktigt glad av att leka tillsammans med dig.
Jag hoppas att du har nytta av blogginlägget och låt mig veta vad du tycker att jag ska ta upp nästa gång!
Kärlek och stor tasskram från
Monty, Molly och Mikala