De bästa att ha hjälp av i det läget är personalen på din kattvänliga klinik. De kan jättemycket om katter och hjälper dig gärna med allt ifrån tips och råd till hjälp om du behöver söka vård.

Kattexperterna kan ge tips och råd

Ja, personalen på din kattvänliga klinik har koll på vad du behöver veta om din katt, dess vardagsbehov och dess behov av vård. De som jobbar på kliniken har stor erfarenhet och kunskap om katter och hjälper dig gärna med både vård och svar på dina frågor.

Hur kan de veta så mycket om katter?

De som jobbar på en djurklinik har någon form av djurutbildning (t.ex. djurvårdare, djursjukskötare eller veterinär) och har dessutom ett brinnande djurintresse. På den kattvänliga kliniken har de dessutom gått igenom en certifieringsprocess där de lärt sig mer om kattvänlig hantering och kattvänlig vård, och som krav för att erhålla den kattvänliga certifieringen krävs det även löpande vidareutbildning. Detta betyder att personalen håller sig á jour med de senaste rönen, går kurser för att lära sig mer om katter och sina specialintressen, samt läser de senaste vetenskapliga artiklarna – dvs. att de kan erbjuda dig bästa möjliga vård och hjälp.

Förebyggande kunskap

Ta gärna hjälp av personalen på din klinik för att få hjälp med saker som t.ex.:

  • Hur du förbereder din katt för besöket på kliniken, 
  • Hur du på bästa sätt kan stötta din katt när den befinner sig på kliniken,
  • Om din katt behöver vaccineras, avmaskas, använda fästingprofylax m.m.,
  • Hur du borstar tänderna på din katt,
  • Om och hur du behöver ta hand om päls och klor,
  • Hur du ger din katt medicin etc.

Många gånger kan du finna bra information på din kliniks hemsida, men om du är osäker eller inte hittar det du söker så är det bästa att ringa dem och fråga. Då kan de också svara mer specifikt gällande just din katt och dess behov.

Kattklinikens kattstödjare, ”Cat Advocate”

Alla kattvänliga kliniker har en kattstödjare, en ”Cat Advocate”. Det är denna person som ansvarar för certifieringen av kliniken och som därför är extra insatt i processen och vad det innebär att vara en kattvänlig klinik. Om du har specifika frågor om den kattvänliga kliniken, eller allmänt gällande din katt, så är kattstödjaren absolut rätt person att fråga!

Om du vill läsa mer om kattvänliga kliniker och hitta den som är närmast dig och din katt, gå in på catfriendlyclinic.org.

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy