En del kommer att se katten som ett beskedligt husdjur, eftersom den gör långt mindre väsen än en hund. Det stämmer också, men vi måste komma ihåg, och det gäller i synnerhet innekatten, att vi tar ansvar för dess välmående och att den har rätt ramar för att utveckla sin personlighet. Läs vidare och få en handfull goda råd om hur du tar väl hand om din lilla tiger.
ETT KATTVÄNLIGT HEM
Katten är på många sätt ett försynt djur, som anpassar sig till de flesta platser och inte ställer stora krav. I gengäld är den egensinnig och går sina egna vägar. Det är dock viktigt att du ändå inreder ditt hem, så att det är kattvänligt. Gör det möjligt för din katt att komma upp högt och skaffa ett klösträd, så att den inte vässar klorna på dina möbler.
Ute i naturen har katter sina egna gömställen, där de sover och vilar sig efter jakt eller slagsmål med andra katter. Se till att den har sådana gömställen i ditt hem, till exempel möjligheten att krypa under sängen. Din katt kommer även att vara tacksam för olika grottor, som pappkartonger, öppna lådor osv. Se fler bra idéer för ett kattvänligt hem.
STIMULERA KATTENS JAKTINSTINKTER MED LEK
Din katt älskar att jaga, och jakten är för katten det naturligaste i världen. Om din katt är utekatt, får den stimulera sin jaktinstinkt själv, men om du har en innekatt, är det ditt ansvar att den inte blir uttråkad. Tristess kan medföra att den blir både slö och nedstämd. Dessutom är det viktigt att din katt får motion. Det bästa sättet att stimulera din katt är genom lek. Här är några idéer:
Kull:
Följ efter din katt och ”hitta” den, när den springer förbi dig och gömmer sig. Den kommer förmodligen att gömma sig igen, så att du ska hitta den på nytt.
Hitta maten:
Katter älskar att jobba för maten, det ligger i deras natur. Försök att gömma kattens torrfoder, så att den måste leta efter det, men gör det inte för svårt i början. Prova även en foderautomat, så att den måste kämpa lite för att få ut maten.
Interaktiv leksak:
Du bygger en ännu närmare relation med din katt när du leker med den. 5-10 minuter några gånger om dagen räcker. Prova ”fiskespön” med fjädrar eller någonting annat, som din katt kan jaga.
HÅLL DIN KATT REN OCH FRISK
Lika självständig som katten är, lika bra är den på att hålla sig själv ren och fin. Med det sagt, finns det flera saker som du måste se upp med och ta hand om vad gäller din katts hälsa och skötsel.
PÄLSVÅRD
Din katt har en otroligt hög hygienstandard och den kan lägga flera timmar om dagen på att ta hand om sin päls. Den kan dock bli så smutsig eller tovig, att du måste hjälpa katten lite på traven. Använd en borste avsedd för katter och välj en tidpunkt för borstningen när din katt är trött och avslappnad. Läs din katts signaler. Om den inte verkar njuta av borstningen, välj då en annan tidpunkt. Kom ihåg att kela lite extra och berömma den varje gång du har borstat den.
Om du vänjer din katt vid att du håller på med den och att du borstar den från det att den är kattunge, blir det mycket enklare framöver och den kanske börjar uppfatta det som en trevlig stund med dig. Borsta din katt ett par gånger i veckan eller efter behov.
KATTBAD – GO ELLER NO GO?
Faktum är att du helst ska undvika att bada din katt, eftersom badet kan förstöra den naturliga balansen av oljor i päls och hud. Dessutom är katter inte de största vattenälskarna. Om det är absolut nödvändigt, är det en bra idé att komma ihåg följande:
- Se till att pälsen inte är tovig innan du blöter den, annars kommer vattnet bara att förvärra problemet.
- Använd en balja, ett babybadkar eller liknande. Vattnet ska vara varmt och du behöver inte ha mer än tio centimeter vatten.
- Använd ett schampo som är avsett för katter och se till att det inte kommer in i kattens mun, ögon och nos.
- Skölj inte bort löddret med en dusch, eftersom katter kan få panik av vattenstrålarna. Använd istället en kopp eller någonting annat att skölja med.
- Torka försiktigt med handduk och se till att rummet är varmt och skönt så att pälsen kan torka ordentligt efter badet.
HÅLL SJUKDOMAR BORTA
Om du vill ta väl hand om ditt katt, ska du vaccinera den. Vilka vacciner som den ska ha, är upp till dig och din veterinär, men det rekommenderas att vaccinera mot kattpest och kattsnuva. Den första vaccinationen ska ske när katten är mellan 8 och 12 veckor, och så ska den få sin andra vaccination när den är 16 veckor. Det rekommenderas sedan att vaccinera den med 1-3 års mellanrum. Läs mer om vaccinerna och få förslag på ett vaccinationsprogram här.
KASTRERING/STERILISERING
Som kattägare är det ditt ansvar att få katten kastrerad/steriliserad. Allt för många herrelösa katter sätts till världen varje år och ett liv i det vilda är varken ett tryggt eller värdigt kattliv. Läs mer om fördelarna med kastrering/sterilisering.
ROLIGA FAKTA OM KATTER SOM DU KANSKE INTE KÄNNER TILL
- Katter uppför sig på samma sätt som barn: Om du leker med dem på dagen, kommer de att sova bättre på natten.
- Katter sover i genomsnitt 12-16 timmar om dagen.
- När katter blir uttråkade, kan de attackera dina vrister.
- 1963 överlevde den franska katten Felicétte en resa ut i rymden.
- Om din katt lägger en mus på dörrmattan, ska du inte se det som en gåva, det är dess sätt att berätta för dig att du är en dålig jägare.
ETT GOTT RÅD
Din katt klagar aldrig, och det kan vara svårt att veta hur den faktiskt mår, om den är skadad efter ett slagsmål eller någonting annat. Därför är det viktigt med regelbundna kontroller hos veterinären. Gör det även till en vana att kela med din katt varje dag, helst vid samma tidpunkt. Kontrollera din katts öron och ögon efter skråmor, inflammationer och
svullnader och håll ett öga på vikten. På så sätt gör du vad du kan för att se till att du har en frisk katt, som trivs.
CHECKLISTA – TÄCKS DIN KATTS BEHOV?
Alla katter har några väsentliga behov, som måste tillgodoses för att den ska trivas optimalt. Om du har flera katter i hushållet, är det extra viktigt att se till att varje katt får sina behov tillgodosedda. De allra flesta beteendeproblem uppstår om någon av följande punkter inte uppfylls. Om du upplever att din katt vantrivs, kan du använda denna checklista:
- Möjlighet till jakt/lek
- Fri tillgång till sina zoner/områden (sova, äta, jakt-/lekområden)
- Fri tillgång till vatten och foder (katter äter vanligtvis 10-15 gånger per dygn)
- Fri tillgång till toalett (en kattlåda per katt + en extra för nödfall. Katter kan bli stressade om de inte har en ren toalett. Se till att de är tillräckligt stora och inte står för nära varandra)
- ”Skyddade” gömställen/sov-/viloplatser, där den inte störs
- Möjlighet att vässa klorna och lugn för pälsvård
- Social kontakt (kan vara artfränder, människor eller andra djur)