Kattvänlig bostad – aktiv och kreativ inredning för din katt

Hej vänner!

I detta blogginlägg kommer jag att berätta hur du kan inreda ditt hem på ett kreativt sätt, som din katt garanterat kommer att älska. Mina tankar och idéer kommer uteslutande från mitt eget liv med katter och min vision att göra världen till en kattvänligare plats. Jag hoppas att du kan använda dem för att skapa det perfekta hemmet för dig och din(a) katt(er).

En flygande katt?

Jag har ofta tänkt att jag tror att katter skulle önska att de kunde flyga. Jag har nämligen aldrig träffat en katt, som inte älskar att komma upp på höjden. Min honkatt Molly älskar verkligen att klättra, och om hon fick bestämma, skulle hon alltid befinna sig på höga höjder under taket i vårt radhus. Men jag är ganska glad över att vi inte har flygande katter. Tänk hur svårt det skulle vara att fånga dem när de ska till veterinären eller ta medicin 😉

Varför är det så viktigt att tillgodose din katts behov att vässa klorna och klättra?

Att klättra och vässa klorna ligger i kattens natur och det är viktigt att din katt har möjligt att göra detta hemma, i synnerhet om den inte får gå ut. Katter föds nyfikna och aktiva. De har en naturligt jaktinstinkt. De är bra på att hoppa och klättra och du hittar ofta en katt längst upp i klösträdet, ovanpå ett skåp eller på en hylla. Katter vässar klorna, så att de är vassa och redo när det är dags att fånga ett byte. Om din katt är innekatt, det vill säga att den inte har tillgång till naturen, är det särskilt viktigt att du aktiverar den varje dag. Om du inte gör det, kan den bli nedstämd och destruktiv. Detta kan gå ut över dina möbler, som kan bli sönderrivna, eller dina händer som riskerar att bli bitna och rivna vid kontakt med katten.

Hur inreder jag efter min katts behov?

Vi delar in kattens liv i tre perioder:

 • Kattunge: 0-1 år
 • Vuxen katt: 1-11 år
 • Senior katt: 11 år och uppåt

En kattunge och en vuxen katt kan i regel hoppa och klättra utan problem. Om du märker att din katt släpar på det ena benet när den hoppar eller inte längre kan klättra och hoppa som tidigare, är det viktigt att du tar den till veterinären för en kontroll.

En senior katt kan behöva hjälp att hoppa och klättra. Detta löser man enkelt genom att ge katten ett par extra steg, så att den inte behöver hoppa så högt och långt. Om din katt är en senior katt, som Monty, så tänk på detta i din inredning. Jag brukar alltid säga att ju mer vi kan ta hand om kattens leder och ben genom att inte överbelasta dem, desto längre tid får vi ha den och ju färre gånger behöver vi åka till veterinären.

Därför är mina inredningsförslag baserade på att katter i alla åldrar kan vara med och tas hänsyn till.

När du inreder, ska du sätta dig in i din katts naturliga behov:

 • Katten är ett rovdjur, som gillar att gömma sig.
 • Katten kan gilla att ligga högt.
 • Katten kan gilla att klättra.
 • Katten vill helst kunna komma upp på ett ställe och ned på ett annat, så att den inte är ”fångad” med bara en väg ned.
 • Katten kan gilla att gömma sig i grottor.

Här är Monty precis under taket i sin klättermiljö.

Molly älskar detta klösträd, eftersom hon kommer hela vägen upp till taket och har utsikt över vardagsrummet och så gillar hon även en rund hängmatta.

Bygg i nivåer

Tänk i nivåer när du inreder efter din katts behov. Om du känner din katt, och det inte är en som du precis har adopterat, fundera över var den gillar att vara. Kryper den alltid ned i en öppen byrålåda när du ska ta ett par strumpor eller ligger den alltid på fönsterbrädan och tittar ut?

Molly, min honkatt, gillar lite av varje. Hon älskar grottor och att komma upp på höjden. Monty är 11 år och har behov av ett par extra steg så att han inte ska behöva hoppa så högt. Därför har jag köpt en barnstege till honom på Ikea, som står vid änden av sängen. Den kan han använda för att komma upp i sängen i stället för att tvinga sig själv att hoppa eller häva sig upp på frambenen. Det är ett av Montys behov som är enkelt att uppfylla. Mollys behov att klättra tillgodoses enkelt genom att ge henne ett klätterträd i ett hörn av huset, där hon kan klättra upp och ned.

När du tittar på ditt hem, försök att se det genom din katts ögon:

 • Finns det spännande utkiksplatser, där man kan hålla ett öga på eventuella fiender och ligga på lur på djur som ska fångas?
 • Finns det grottor, där man kan gömma sig för fiender och ligga på lur, så att man är redo att attackera om någon skulle komma förbi?
 • Finns det platser på så hög höjd att människorna inte kan nå dig, så att du får ligga i lugn och ro?

Detta är naturliga önskemål som din katt har. Naturligtvis vill den även vara nära dig och kanske till och med ligga bredvid dig eller i knät, men inte hela tiden. Därför är det viktigt att du uppfyller ovanstående behov hos din katt.

Monty ligger högt och håller utkik, medan Molly sitter i en tunnel på golvet.

Min katt vill inte använda sitt klösträd

Kanske har du ett stort, snyggt och högt klösträd stående mitt i vardagsrummet eller i hörnet i gästrummet. Det finns bara ett problem, din katt använder det inte. Detta är faktiskt inte onormalt, men det är i regel enkelt att lösa. Fundera över din katts personlighet och behov. Är den mycket social? Då kommer den förmodligen inte att använda ett klösträd som står undangömt i ett rum som du aldrig använder.

Och om klösträdet står på en plats i ditt hem där det händer mycket, en plats där barn och vuxna passerar hela tiden, kan det vara anledningen till att din katt inte vill ligga i trädet. Det är helt enkelt inte avkopplande, eftersom den blir störd när den vill slappna av. Här kanske klösträdet borde flyttas in i ett hörn av rummet, där det är aktivitet. Så om katten inte använder sitt klösträd, fundera på om det kunde stå på en bättre plats.

Molly älskar hängmattor och höjder, men om jag hade ett klösträd med en hängmatta som hängde precis ovanför golvet, skulle hon troligtvis välja bort den på grund av platsen.

Är mitt hem fullt av klössaker?

Jag kan förstå om du är orolig för att ditt hem kommer att se ut som ett enda stort klösträd, bara för att du vill göra din katt nöjd. Lyckligtvis behöver det inte vara så svårt och komplicerat. Det finns nämligen många olika klösträd, så du kommer att hitta ett som passar din stil och din katts behov.

Här är ett exempel på ett neutralt gömställe för en katt, uppe under taket.

Här är en diskret hängmatta vid ett fönster.

Var kreativ med dina möbler

Om du har en budget, eller inte kan hitta en modell som passar din stil, kan du även använda de möbler som du redan har.

 • Bygg in en hög garderob i ditt sovrum, så att katten kan hoppa upp på den på ena sidan och ned igen från andra sidan. Lägg en mjuk kudde ovanpå garderoben och voilà, så har du en bra sovplats för din katt på en plats högt upp.
 • Töm en byrålåda och låt din katt krypa in och sova där.
 • Lägg en mjuk kudde i en bokhylla i vardagsrummet och se till att din katt kan hoppa upp, så har den en sovplats nära dig.
 • Klipp ett hål i en pappkartong, ställ kartongen på golvet och se vad din katt tycker om denna nya fantastiska plats där den kan leka kurragömma.

Det är bara fantasin som sätter gränser och din katt kommer älska vad du hittar på.

En katt leker kurragömma i en pappkartong.

 

Men du kan även gå all in!

Det kommer förmodligen inte att förvåna någon att jag inte har några som helst invändningar mot att mitt hem är fyllt med roliga och kreativa saker till Monty och Molly. Se här hur jag inredde min gamla trerummare. Monty kunde gå runt under taket i större delen av lägenheten, och det älskade han att göra. Jag har precis flyttat och planerar att göra samma sak igen. Molly kommer också att älska det!

När det kommer till kattinredningen av våra hem, har vi alla olika smak och stil, och våra katter har olika behov. Därför är min uppmaning till dig att använda detta blogginlägg som inspiration för att ta reda på vad just DIN katt har behov av vad gäller klättermiljöer, grottor och skoj i just ditt hem. När du har en idé om detta, leta online efter inspiration, så att du kan hitta vad som passar i ditt hem, både rumsligt och stilistiskt.

Bygg upp ditt hem efter både dina och din katts behov, och njut av att se din katt utvecklas och har roligt i ert gemensamma hem.

Kram,
Mikala

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | www.vetportal.se | Data Privacy