Kattvänligt, tur och retur till kattkliniken

Vi har tidigare pratat om fördelarna med den kattvänliga kliniken, men arbetet innan och efter besöket kan vara minst lika viktigt för din katts trygghet och för att få maximal effekt av det kattvänliga jobb som görs på kliniken!

Arbetet med att göra din katt trygg börjar redan hemma

Det är såklart mycket viktigt att din katt mår bra och är trygg när den väl är på kliniken, men för att vara trygg där krävs det att din katt inte är för uppstressad redan vid ankomst. Det finns dock mycket som du kan göra hemma för att hjälpa din katt att vara så lugn som möjligt.

Ett första steg på resvägen – Att välja rätt transportbur

Din katts transportmedel är en mycket viktig del i trygghetsarbetet, särskilt med tanke på att många djurägare har uppfattningen att deras katt ”hatar” transportburen – men så behöver det inte vara!

Ett viktigt första steg är därför att välja en bra transportbur. En bra transportbur ska:

  • vara stabil och hållbar (så katten inte riskerar att komma lös eller göra sig illa),
  • vara av rätt storlek (de flesta burarna har en vikt- eller storleksangivelse),
  • inte vara allt för ”öppen” (då katter inte gillar att vara utsatta för andras observation) men samtidigt göra det möjligt att ge katten belöning genom t.ex. en dörr eller ett nättak,
  • vara enkel att rengöra (då det lätt händer en olycka och det blir obehagligt om dofter dröjer sig kvar för att buren inte går att göra rent),
  • vara enkel att plocka isär (så att katten kan sitta kvar i burens underdel vid undersökning om den vill och/eller att man inte behöver dra den ut ur/trycka in den i buren),
  • vara tänkt för endast en katt (då katter inte gillar att dela på små utrymmen, vilket lätt kan leda till spänning mellan katterna).

Sedan måste katten få möjlighet att vänja sig vid buren. Det bästa är därför att ha buren framme. Annars är det risk att katten börjar förknippa att buren tas fram med att något jobbigt ska hända (t.ex. att besöka djurkliniken, en lång bilfärd till landstället, bo på kattpensionat etc.). Bädda också buren med en mysig filt och ge gärna katten mat eller godis, samt lek med den i buren. Det är också viktigt att öva på varje del utav resan individuellt för att din katt ska vänja sig.

Om din katt har tidigare dåliga erfarenheter av, och negativa associationer till, sin nuvarande transportbur kan det vara värt att köpa en ny för att underlätta framtida resor.

Boka tid

När du bokar tid kan det vara bra att berätta lite om er katts tidigare erfarenheter och fråga om råd och om hur det fungerar på den kliniken ni ska åka till. Det kan även vara bra att kolla om ni behöver ta med er något och om hur ni på bästa sätt hjälper er katt.

Resan till kliniken

Börja med att ta det lugnt innan avfärd, då katten lätt känner av er sinnesstämning. Spraya gärna buren ca 30 min innan avfärd med syntetiska trygghetsferomoner eller ”låna” från er katt genom att gnida en trasa mot kattens kind och sedan gnida trasan i buren.

Innan färden har katten förhoppningsvis fått vänja sig vid buren och går förhoppningsvis in själv. Om ni inte hunnit öva så att katten själv går in i buren kan man testa att backa in katten; ställa buren på högkant och försiktigt sänka ner katten; eller ta av överdelen, ställa burens öppning mot en vägg, sätta ner katten och sätta på locket och stänga buren. Hjälps gärna åt om det är svårt då det är bättre att lyckas på första försöket än att stressa upp katten med flera fruktlösa försök.

Bär ut buren stadigt till bilen; bär buren i famnen och ej genom att använda burens handtag. Väl i bilen kan buren behöva pallas upp med hjälp av en ihopvikt filt under den för att stå rakare i bilsätet innan du sätter fast buren med bilbältet alternativt ställer den på golvet bakom framsätet. Täck gärna även över buren med en filt, men se till att inte blir för varmt.

Håll er sedan lugna och var ute i god tid, så ni slipper stressa! Katten känner som sagt av om ni är stressade, så spela lugn musik och kör framför allt lugnt.

Ankomsten till kliniken

När ni kommer till kliniken kan ni med fördel lämna katten en kort stund i bilen medan ni anmäler er, för att hinna kolla hur det ser ut med väntrum och andra patienter. Om det är lugnt i väntrummet, eller det finns ett enskilt kattväntrum, kan ni ta in katten. Annars kanske det är bäst att vänta i bilen. Fråga personalen om råd om ni är osäkra.

I väntrummet är det viktigt att undvika hundar, men även andra katter, och att komma upp från golvet. Täck gärna över buren och ställ den på avsedd hylla eller stol. Om ni har glömt en filt att lägga över buren kan ni fråga om kliniken har en ni kan få låna.

På undersökningsrummet

Väl inne på undersökningsrummet bör katten få chansen att själv komma ut. Dra eller tvinga inte ut katten! Öppna upp burdörren medan ni pratar om anledningen till ert besök denna dag.

Om ni har en bra bur, som vi pratat om tidigare, kan man välja att undersöka katten i transportburens botten genom att ta bort överdelen, alternativt ta ut katten med sin filt på bordet och låta den gömma sig i filten under undersökningen. Det finns många valmöjligheter med en bra transportbur och det går då att anpassa efter kattens egna preferenser. Berätta gärna för personalen hur det har gått vid tidigare besök, så de kan anpassa sig efter just er katt.

Det är också bra att stötta sin katt genom att hålla den under undersökningen. Ha gärna katten vänd mot dig själv, istället för mot personalen, under undersökningen. Katter uppskattar även, och blir enklare att hantera, om man inte håller för hårt. Att ta i nackskinnet är inte heller att rekommendera. Tala lugnt med din katt och undvik ”Schh”-ljud, då detta låter som fräsljud för katten.

Om det är något moment under besöket som ni själva tycker är jobbigt, t.ex. blodprovstagning, säg då till. Detta för att ni, som sagt, kan förmedla er egen stress till katten och det då kan vara bättre att gå ut ur rummet och låta någon annan hålla katten vid just detta moment.


Hemkomsten

När er katt sedan ska återvända hem är det viktigt att den hålls åtskild från ev. andra katter eftersom den luktar av kliniken och ev. kan vara påverkad av mediciner, vilket kan resultera i ett annorlunda beteende eller utseende. Om man har otur kan ev. andra katter hemma tycka att den sjukhusbesökande katten inte är den katten de känner, eftersom den luktar och beter sig annorlunda. I ett sådant fall riskerar man att det blir konflikt, som man kan undvika genom att hålla katterna separerade det första dygnet efter hemkomst.

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy