Låt kastrera din katt innan det är för sent

Katter mår bäst när de har en ägare som tar väl hand om dem. Därför är det en väldigt bra idé för dig som kattägare att låta kastrera din katt. Läs här om vilka fördelar det ger dig som kattägare.

Nu är sommaren här och det är under denna årstid som det föds mängder av små gulliga kattungar som är helt oemotståndliga, men alldeles för många av dessa kattungar föds utan att det finns någon familj som tar hand om dem.

Det är ditt ansvar som kattägare att se till att minska antalet övergivna kattungar genom att låta kastrera din katt.

Katten är inte anpassad för att klara sig själv

De många övergivna katterna lever inte något tryggt och värdigt kattliv. Katter är inte anpassade för att leva ute i naturen på egen hand. Därför rekommenderar vi att du som kattägare ser till att låta kastrera din katt, så att den inte bidrar till att sätta fler vildkatter till världen som tvingas leva ett hårt och ovärdigt liv och klara sig själva utomhus.

Sommaren är högtid för övergivna vildkatter

I många sommarstugeområden ser man ofta som gäst hur herrelösa katter stryker runt och många semestergäster matar dem.

Det innebär att om du tar med din egen katt och den inte är kastrerad och rör sig fritt i sommarstugeområdet är risken därför stor att din katt parar sig med en eller flera av vildkatterna. Det kan leda till att din katt får flera kullar kattungar som lämnas utan ett tryggt hem att växa upp i.

Fördelar med att låta kastrera sin katt

Det finns många fördelar med att låta veterinären kastrera din katt:

  • Du minskar antalet herrelösa vildkatter som växer upp utan ett kärleksfullt hem.
  • Det finns flera studier som visar att kastrerade katter lever längre.
  • Katten blir mycket lugnare och keligare eftersom kastrering leder till en starkare anknytning till ägaren.
  • Du sparar veterinärkostnader eftersom många kastrerade katter inte är lika benägna att försvara sitt revir.
  • Din katt blir lättare att leva med eftersom kastrerade katter inte markerar med illaluktande urin eller jamar ljudligt och ofta när de löper.
  • Katten stryker inte omkring lika mycket om den är kastrerad.
  • Det är mycket mindre risk att din katt får FIV (kattaids) eftersom den inte parar sig eller slåss med andra katter lika ofta som en okastrerad katt.
  • Risken för cancer är lägre hos kastrerade katter.
  • Om du har flera katter blir katten mer harmonisk i flocken om den är kastrerad.

Hur ska jag låta kastrera min katt?

En katt kan kastreras från 4–6 månader, men även om din katt är äldre är det en fördel att kastreras. Du kan samtidigt få din katt chip- eller öronmärkt, så att den går att identifiera om den skulle springa bort eller bli skadad.

Visste du?

Honkatter löper redan 4–6 veckor efter att ha fött en kull ungar. Därför kan en honkatt få upp till fyra kullar per år. Oftast föds det 4–6 kattungar per kull, vilket betyder att en honkatt kan få fler än 20 kattungar per år.

Vad innebär kastrering?

Kastrering av en katt innebär att veterinären gör ett litet operativt ingrepp medan din katt är helt sövd. Din katt återhämtar sig snabbt från ingreppet, som gör att könsdriften försvinner.

P-piller som alternativ till kastrering

Det finns p-piller för katter. De förhindrar dräktighet, men det rekommenderas inte att du ger katten p-piller under längre perioder eftersom de har många allvarliga biverkningar, bland annat ökad risk för livmoderinflammation, missbildningar av livmodern, cancer i mjölkkörtlarna och oönskad dräktighet.

Risken för dräktighet beror på att det är väldigt noga att katten får p-pillren med exakt en veckas mellanrum. Det kan man lätt glömma som kattägare – katten är kanske inte hemma på rätt dag eller kräks upp p-pillret. Det räcker med att ett enda piller inte verkar eller glöms bort, så kan katten börja löpa och vid parning får honkatter spontan ägglossning som kan leda till dräktighet. Därför rekommenderar vi alltid att din katt kastreras.

Ditt ansvar som kattägare

Därför har du som djurägare stort ansvar för att din katt inte bidrar till att det föds fler vildkatter. Rådgör med veterinären om du vill låta kastrera din katt.

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy