Lyckas med introduktionen av en ny katt

Hej vänner!

I detta blogginlägg vill jag beskriva det bästa sättet att introducera en ny katt i familjen. Jag har sammanfört flera katter under mitt liv, senast var det Monty och Molly 2018. Jag hoppas att du kan använda en del av min erfarenhet för att lyckas med introduktionen av en ny katt.

Den rätta metoden

När Molly kom in i våra liv i slutet av 2018, var det egentligen bara meningen att vi skulle fungera som fosterfamilj. Vi var väl medvetna om att Monty i allmänhet inte gillar andra katter, och detta ville vi respektera.

Men jag insåg ganska snabbt att det skulle bli svårt för mig att hitta ett nytt hem till Molly, enkom för att jag ganska snart kände att hon hörde hemma hos oss. Hennes lekfulla sinne, icke-dominanta beteende och inte minst vad vi misstänker är samma kromosomfel som hos Monty, kunde kanske passa honom perfekt.

Så jag började leta efter sätt för att introducera Molly för Monty på bästa sätt. Jag ville veta allt som fanns att veta, alla saker man ska göra och inte minst alla saker man inte ska göra.

Jag hittade snabbt en metod som många människor har lyckats bra med; en metod som kommer från den amerikanska kattexperten Jackson Galaxy. Denna metod i tre steg kombinerad med min egen erfarenhet, beskriver jag nedan:

Steg 1: Basen

Innan den nya katten kommer hem, ska du förbereda ett rum till den, där den kan vara åtminstone de första veckorna. Det får inte vara ett genomgångsrum, och det ska vara ett rum som din gamla katt kan klara sig utan under denna period. Ett kontor eller gästrum är normalt att föredra.

I detta rum skapar du en bas till din nya katt. Här måste allt som den behöver finnas:

  • Vatten och mat
  • Kattlåda
  • Katthus
  • Klösträd
  • Leksaker

Du kan med fördel spreja lite Feliway i rummet, eftersom det verkar lugnande på katter i stressiga situationer. Läs eventuellt mitt blogginlägg ”Ny katt i hemmet” med tips och tricks för att lugnt välkomna din nya katt i det nya hemmet.

När basen är på plats, och du kommer hem med din nya katt, ska du se till att katterna inte ser varandra. Ta med den nya katten direkt till basen. Ställ transportburen på golvet, och låt katten komma ut i sin egen takt. Lämna gärna rummet, släck eventuellt lamporna och ge katten lugn och ro att undersöka var den har hamnat.

När din katt har vant sig vid sin nya bas och visar tydliga tecken på att den gärna vill lämna rummet, är det dags för nästa steg. Det ska sägas att det kan ta allt från några dagar upp till flera veckor, innan din katt är redo att utforska mer än basen. Det beror helt på kattens personlighet och eventuella trauman som den har med sig. Så ta en dag i taget, och tillbringa mycket tid tillsammans med din nya katt, så att den lär känna både dig och rummet.

Steg 2: Doft

När din nya katt gärna vill lämna basen, är det dags för katterna att utbyta dofter. De ska inte träffa varandra ännu, utan bara lära känna varandras dofter. Detta gör du i två steg:

  • 1: Byta doft genom saker
  • 2: Byta doft genom rum

Byta doft genom saker

Börja med att byta doft genom saker.

Det gör du genom att ta en filt (eller någonting annat) som din nya katt har legat på och låter din gamla katt lukta på filten i sin trygga miljö, det vill säga inte basen. Du får gärna ge en godisbit eller kattens favoritmat, när den presenteras för den nya kattens doft.

Den nya katten ska också lära känna din gamla katts doft. Ta med en filt eller leksak från din gamla katt till basen. Återigen får du gärna ge en godisbit till katten när den presenteras för din gamla katts doft.

När du tycker att båda katterna är lugna, inte fräser eller sprejar på den andra kattens saker, går du vidare till att byta doft genom rum.

Byta doft genom rum

Precis som rubriken säger, ska katterna utforska varandras dofter via ett rum.

Låt din nya katt utforska ett nytt rum, som din gamla katt inte befinner sig i. Detta kan till exempel vara ett badrum. Katterna får fortfarande inte se varandra, så din nya katt måste därför gå in i det nya rummet utan att din gamla katt märker det.

Medan din nya katt utforskar det nya rummet, kan din gamla katt utforska den nya kattens bas. Detta ska ske under tillsyn, då din gamla katt inte får bli stressad av detta och till exempel kan börja spreja någonting i basrummet. De ska bara lukta och utforska dofterna. Om katterna fräser, är det helt normalt.

När din nya katt har utforskat det nya rummet en stund, sätter du tillbaka den i basen igen.
När båda katterna är lugna när de luktar på varandras saker och utrymme, är det dags för nästa och sista steget.

Steg 3: Ögonkontakt

Steg 3, som är det sista steget, handlar om att katterna ska se varandra.

Jag skulle definitivt rekommendera att du skaffar ett galler till en dörr, eller en stor gallerbur som du kan ställa vid den öppna dörren till rummet som är bas. Lägg sedan en filt över gallret, så att katterna nu endast är åtskilda av ett galler och en filt.

Se i film hur jag gjorde.

Detta ska du upprepa varje gång du ger katterna mat. Så fort de har ätit färdigt, skjuter du in buren i basen och stänger dörren igen. Det viktigaste är nämligen inte hur länge dörren är öppen, utan att mötet alltid slutar positivt. Håll därför dessa möten korta, tills båda dina katter verkar avslappnade under måltiden. Om en av katterna visar tecken på aggressivitet, måste du stoppa mötet omedelbart och gå tillbaka till steget där katterna utbyter doft.

När du känner dig trygg med att båda katterna är redo, lyfter du filten några centimeter så att de kan ana varandra. Detta ska fortfarande endast göras vid måltider, och kom ihåg att mötet måste sluta positivt, så ta inga risker.

Ju långsammare du går fram, desto mer sannolikt är det att dina katter blir vänner från början. Det är oerhört svårt att råda bot på ett negativt första möte.

Med tiden lyfter du långsamt på filten, så att katterna till slut kan sitta och se varandra när de äter.

Katterna kommer antagligen att gå fram och lukta på varandra, men innan de har luktat på varandra, medan de har fått sin favoritmat, nyttiga godisbitar eller sina vanliga måltider, kommer de förhoppningsvis att förknippa lukten av den andra katten med någonting positivt. Om de fräser åt varandra, är detta helt normalt, och eftersom katter, som nämnts tidigare är mycket territoriella djur, kan det tyvärr även hända att de försöker attackera varandra. Därför är det viktigt att de hela tiden är åtskilda av gallret. Om de visar tecken på aggressivitet, ska du gå tillbaka ett steg.

När katterna har nått en punkt där de luktar på varandra genom gallret, kan du ta bort gallret och låta dem träffas. Se samtidigt till att hålla dem aktiverade. Lek med dem, och få deras uppmärksamhet, så att de inte fokuserar för mycket på varandra, utan fokuserar på leksaken och inte är uttråkade. När ett möte har gått bra, avsluta det medan det är positivt. Det kan vara så att två minuter räcker. Sedan sätter du in den nya katten i basen igen. Så håller du på, tills du känner dig helt säker på att de kan vara i samma rum utan att slåss, fräsa eller annan negativ kontakt.

Jag hade förväntat mig och räknat med att det skulle ta flera månader att introducera Monty och Molly för varandra, mest för att Monty inte gillar andra katter. Så var dock inte fallet! Det tog bara några veckor innan båda katterna hade roligt tillsammans och sprang fritt i hela huset. Jag är helt säker på att detta berodde på en bra blandning av metoden som vi använde och för att vi var så fast beslutna att mötena mellan dem alltid skulle sluta på ett positivt sätt. Vi gav dem helt enkelt den tid de båda behövde, vilket är det bästa du kan göra för dina katter. Om det tar två månader innan dina katter kan leva fritt tillsammans i hemmet, låter det kanske som en lång tid. Men två månader av ett helt kattliv är ju egentligen inte så mycket, om resultatet är två katter som tycker om varandra under sitt långa kattliv tillsammans med dig.

Kärlek och tasskramar, Monty, Molly & Mikala

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | www.vetportal.se | Data Privacy