När katten kissar utanför lådan

Att katten kissar på oönskade platser är ett av de vanligaste beteendeproblemen hos våra katter. Det kan finnas en eller flera orsaker till detta och här kommer vi beskriva de vanligaste och några enklare lösningsförslag.

Att kissa på oönskade platser är inte något som katterna gör för att irritera oss, ”hämnas” eller ”protestera”. Att de kissar på fel plats beror på saker som katten behöver hjälp med.

De fyra vanligaste orsakerna till att katten kissar på olämpliga platser

Det kan som sagt finnas flera olika anledningar till att man kissar på andra platser än kattlådan och vi ska nu gå igenom de fyra vanligaste orsakerna.

Miljö- eller sociala faktorer

Katter är naturligt renliga av sig och vill ha en ren plats att kissa på. Detta kan vara en utmaning, särskilt i hushåll med flera katter. Undvik att ställa kattlådorna på platser där katter ofta passerar eller kan se rakt in. Katter gillar att utföra sina behov i lugn och ro, särskilt om de är lite försiktiga i övrigt eller inte har en bra relation med de andra katterna i hushållet.

Det kan också vara så att vissa katter ”vaktar” kattlådan och jagar bort undergivna katter. Har katten haft negativa erfarenheter och upplevelser kring toalettbesöket eller när de suttit på lådan, t.ex. att de blivit skrämda eller om det gjort ont att kissa, kan det också göra att de undviker kattlådan då den förknippas med det onda.

Urinmarkering

Speciellt okastrerade katter markerar revir. Det är en viktig och normal del av katternas kommunikation, som också ökar naturligt under löpperioder och särskilt under våren. Andra typer av markeringar kan vara t.ex. klösmarkeringar eller markering genom avföring.

Katter med ångest och oro kan markera när det sker förändringar i deras kärnterritorium eller om man t.ex. för in nya saker där, såsom väskor, skor, möbler m.m. 

Katter som upplever stress kan även markera i frustration. Om markeringen sker nära fönster eller dörrar är det något utanför som stressar katten, medan andra ställen kan indikera något inne i huset. Detta kan t.ex. vara andra katter, andra djur, aktiva barn, förändringar i hemmet eller nya människor.

Medicinska orsaker

En katt som kissar på fel plats skall alltid undersökas av veterinär för att utesluta sjukdom. Hos veterinären bör katten undersökas kliniskt, blodprov och urinprov bör tas, samt att urinvägarna undersöks genom antingen ultraljud eller röntgen. Katter kan få flera olika typer av urinvägsproblem så som infektioner, kristaller i urinen, urinstenar eller förträngningar i urinröret. Andra tillstånd kan också orsaka förändringar i deras rutiner kring kattlådan och urinering, som t.ex. diabetes eller njurproblem. Om man upplever att katten inte kan kissa är det väldigt viktigt att snabbt ta sig till veterinären då det kan vara ett livshotande tillstånd!

Felin Idiopatisk Cystit

Vissa katter med urinvägsproblem lider av en kronisk form av urinvägsproblem utan infektion. Detta kan utlösas av stress, förändringar i fodret m.m. och man ser symtom som att katten har ont när den kissar och blod i urinen. Tillståndet kräver behandling av veterinär och beteenderådgivare tillsammans, men de flesta katterna kan leva ett fortsatt bra liv om miljön och vården anpassas efter detta.

Särskilt fokus bör läggas på kattlådan

Oavsett orsak till problemet så bör kattlådan alltid ses över då den är en viktig faktor för att katten ska ha möjlighet att göra det bästa valet och då vill vi vara säkra på att kattlådan uppfyller kattens krav. Det är också viktigt att alltid ha en kattlåda mer än du har katt(er) för att de ska ha flera att välja på och sannolikheten att det alltid finns en som uppfyller kraven, är högre.

Placering

Kattlådan ska placeras på lämpligt avstånd från mat och vatten. Utöver detta ska kattlådan placeras på en lugn plats, men inte för långt ifrån där katten gillar att vara.

Ställ kattlådorna på olika ställen, inte bredvid varandra, då katten annars kan uppleva det som en plats att kissa på. Om katten kissar på en fast plats utanför kattlådan kan du försöka att placera kattlådan där under en period och därefter gradvis flytta den mot platsen där du vill att den ska stå. Ha också alltid minst en kattlåda per våning om du har flera våningar i hemmet. 

Utseende och innehåll

Du bör se till att kattlådan är tillräckligt stor, så att katten lätt kan röra sig där i. En bra tumregel är 1,5x kattens längd från nos till rumpa. Katter kan också gilla olika typer modeller (öppen, med lock, ingång framifrån/genom taket, låg/hög kant m.m.), så testa dig fram till vad din katt tycker bäst om.

Katten vill kunna gräva ordentligt i sanden för att gömma det den gjort på lådan och det kräver minst 2-3 cm djupt med sand. De allra flesta katterna gillar i regel mjuk, finkornig sand som är lätt att gräva i och inte gör ont för tassarna. Det är också till fördel om sanden är klumpbildande, vilket underlättar rengöringen. Om du misstänker att din katt ogillar sanden kan du prova att ha flera lådor med olika typ av sand och se vilken din katt gillar bäst. Det kan också vara bra att kolla med den tidigare ägaren vad katten haft som kattunge, då detta kan påverka vad man tycker bäst om även som vuxen.

Rengöring och hygien

Kom ihåg att rensa kattlådan minst 1 gång om dagen, men gärna oftare, och att du optimalt bör städa ur hela lådan och slänga all använd sand 1 gång per vecka. Vid rengöringen bör du inte använda starkt doftande rengöringsmedel. Det räcker gott och väl med doftfri tvål eller doftfritt diskmedel. Undvik generellt starkt doftande rengöringsmedel, kemikalier och ammoniakbaserade produkter, då det kan orsaka att katten undviker kattlådan eller den plats där man städat med detta.

Ta bort triggers för att markering

Katter kan som sagt också markera revir och kommunicera med urin vilket gör att det kan vara viktigt att minska triggers för markering genom att t.ex. kastrera katten. Det är också viktigt att se till att katten ska kunna känna sig trygg hemma genom att använda kattluckor som endast tillåter hushållets katter att komma in och att täcka fönster där förbipasserande katter vanligtvis passerar.

Se också till att städa ordentligt där katten kissat utanför lådan. Använd gärna UV-ljus för att hitta dolda fläckar. Det är viktigt att få bort all lukt då det annars kan utlösa att katten markerar på samma plats igen. Städa av ett område som är tre gånger större än fläcken för att få bort all doft.

Gör så här:

  1. Börja med att torka upp urinen.
  2. Spraya området med enzymspray (t.ex. ”Urine-off”) och torka med papper.
  3. Spraya området med vatten och torka med papper.
  4. Spraya området med isopropylalkohol eller ethanolbaserad alkohol och låt lufttorka i 30 min.
  5. Släng ut allt papper som använts (låt det ej stå kvar i papperskorg inomhus) och låt inte katten/katterna komma in medan ni städar, då det kan lukta obehagligt för dem.
  6. Spraya gärna med Feliway Classic eller låna deras egna feromoner (genom att gnida en trasa mot deras kinder för att sedan gnida trasan mot området) och applicera på området.

Ammoniakbaserade produkter luktar urin för katten, vilket gör att det kan utlösa ett behov av att markera över den doften. Använd helst ej rengöringsmedel med doft (klorin, citrusdoftande rengöringsmedel etc.) i vanliga fall när ni städar, och särskilt inte för att maskera sådana här olyckor.

Andra viktiga åtgärder

Det är viktigt att se till att katten har en i övrigt stimulerande miljö. Se Din katts behov i hemmet och i sällskap av dig. Katter som inte får användning av sin jaktinstinkt utomhus behöver stimuleras inomhus med lek och ni bör respektera kattens önskan om lugn och ro när den ber om det, alla katter gillar inte att gosa i timmar.

Det är också viktigt att aldrig straffa katten för att ha kissat på fel ställe! Det tar inte bort orsaken och kommer bara att förvärra problemet om den inte fortsättningsvis litar på dig.

Överväg att använda Feliway, en konstgjord kopia av kattens lugnande feromoner. Dessa feromoner sänder ut signaler om att miljön är lugn och trygg och är en del av kattens naturliga kommunikation, både för sig själv och andra. 

 

Problem med att katten kissar på olämpliga ställen är frustrerande för både kattägaren och katten. Det är något som går att lösa men man får tyvärr vara förberedd på att det kan ta lite tid, särskilt om problemet pågått ett tag. Ta gärna kontakt med en etolog eller beteendevetare om du och din katt behöver hjälp med detta för att påbörja behandling så snart som möjligt.

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy