Artros:
Seniorkatter drabbas ofta av artros och kan inte röra sig lika fritt som när de var unga. De är därför mindre aktiva och sover mer. I motsats till hundar, kommer en katt med artros sällan att halta. Men den kan få svårt med att hoppa upp i möbler eller ner igen. Du kan göra mycket för att hjälpa din katt i vardagen. Ställ pallar där du vet att den hoppar upp, till exempel vid änden av sängen. Det kan betyda mycket, när benen är lite stela – Läs mer.
Katter med artros kan även vara mindre benägna att vara utomhus en längre stund, i synnerhet när det är kallt och vått.
Cancer:
Cancer är inte sällsynt hos seniorkatter, i synnerhet drabbas mag-tarmkanalen och andra inre organ. Symtomen kommer ofta att vara diffusa, till exempel viktminskning, nedsatt aptit, kräkning eller diarré samt allmänt dåligt välbefinnande. Vissa cancerformer är godartade och kan behandlas, andra är av mer elakartad karaktär.
Ökad ämnesomsättning:
Äldre katter kan få ökad ämnesomsättning, vilket är en överaktiv sköldkörtel. Symtomen på ökad ämnesomsättning är bland annat viktminskning trots en god aptit, ökad törst och urinering. Katten kan även börja jama ofta och högt, och ständigt tigga mat.
Högt blodtryck:
Precis som människor kan äldre katter få högt blodtryck. Högt blodtryck hos katter kallas även ”den tysta mördaren”, då sjukdomen kan vara osynlig och svår att upptäcka. Upp till var tredje äldre katt kan gå runt med högt blodtryck, vilket kan leda till stora skador på flera olika organ, i synnerhet ögon, njurar, hjärnan och hjärt-kärlsystemet är i riskzonen.
Symtomen som kan ge misstanke om högt blodtryck, kan till exempel vara tecken på njursjukdom (länk, eller se ovan) eller förändrat beteende.
Läs mer om varför det är viktigt att mäta blodtrycket på din seniorkatt