8 tecken på att din katt har artros

Artros, som ibland även kallas gikt, är inte något som man tidigare har oroat sig för hos katter. Men tidigare blev ju katter inte heller lika gamla som de blir idag. Ju äldre katten är, desto större är risken att den får artros. Det är alltså något som ofta drabbar äldre katter. Man bör vara uppmärksam på tecken på artros, eftersom katter är mästare på att dölja att de har ont.

I det här blogginlägget tittar vi närmare på sjukdomen och ger några råd om hur du bäst tar hand om en katt som har artros.

Vad är artros hos katter?

Artros hos katter är en typ av ett inflammatoriskt tillstånd i leden som orsakar smärta hos katten och minskar dess rörlighet. Det kännetecknas av nedbrytningen av ledbrosk över tid. I alla leder täcker brosk benen och verkar stötdämpande. Så när brosket försvinner börjar leden att göra ont. Artros hos människor och hundar kan ses tydligt, eftersom de kan få svårt att resa sig och kan uppleva stelhet och hälta. Katten uppvisar mycket mer subtila symtom, som är lätta att förbise.

8 viktiga symtom att hålla koll på

Om din katt är äldre (över nio år), håll då ett öga på den och känn till vilka symtom och tecken du ska vara uppmärksam på. Ingen vill ha en katt som lider i tystnad. Var därför uppmärksam på följande hos din katt:

  1. Sover den mer än den brukar och verkar den trött?
  2. Hoppar den inte lika högt som förut?
  3. Behöver den hjälp i form av en pall eller låda för att komma dit den brukar vara?
  4. Har den ändrat sitt beteende?
  5. Har den problem att putsa sig, så att pälsen blir ovårdad?
  6. Har klorna blivit längre på grund av mindre slitage?
  7. Har den förändrat kiss- och avföringsmönster?
  8. Har den en minskad aptit?

Vad kan du göra mot artros hos katter?

Om du misstänker att din katt har artros, ska du kontakta din veterinär. Då kommer den att undersökas ordentligt och eventuellt röntgas för att ta reda på vilka leder som har påverkats och hur omfattande artrosen är. Artros är dessvärre en invalidiserande sjukdom som inte kan botas. Det finns dock olika behandlingar och åtgärder som kan vidtas för att förhindra att artrosen utvecklas och hjälpa katten att få bästa möjliga livskvalitet:

  • Medicinsk behandling: Med rätt medicin kan man minska smärtan, minska det inflammatoriska tillståndet och förbättra kattens livskvalitet.
  • Kost: Katter som rör sig mindre på grund av artros kan lätt bli överviktiga. Den extra vikten bidrar till att öka inflammationen och ger dessutom en ökad belastning på lederna. Om katten behåller en idealvikt, kan det hjälpa till att bromsa sjukdomsutvecklingen och förbättra livskvaliteten. Det finns även ett antal kosttillskott, till exempel omega 3 och 6 från fet fisk, som kan ha en gynnsam effekt på katter med artros.
  • Fysisk aktivitet och rehabilitering: Lämplig motion och fysisk aktivitet är en viktig del av hanteringen av artros. Syftet med rehabilitering är att återställa styrka och rörlighet och förhindra ytterligare stelhet i lederna. Rehabilitering kan även lindra muskelspänningar, återställa muskelmassa och verka smärtstillande. Former för rehabilitering kan vara sjukgymnastik, massage, akupunktur och laserbehandling.
  • Miljöförändringar: Allt eftersom artrosen utvecklar sig, kan katten behöva anstränga sig för att klara något den lyckades med tidigare. Aktiviteter som att hoppa upp på möbler kan bli svåra. Enkla förändringar i hemmet kan göra kattens liv bekvämare.
  • Kyla: Se till att katten inte utsätts för kyla och drag. Kyla och artros är en dålig kombination, så låt inte en katt med artros vara ute för länge i kylan.

Kan man förebygga artros hos katter?

Det är naturligt för katter att röra sig mycket, och för de flesta katter är den underliggande orsaken till artros okänd. Stora kattraser och katter som är överviktiga löper större risk till följd av den extra belastningen på lederna. Ledskador är också en riskfaktor eftersom de kan orsaka onormal belastning genom leden, även efter att skadan ser ut att vara helt läkt.

Även om ett antal faktorer kan ha orsakat att din katt har utvecklat artros, finns det mycket du kan göra för att kontrollera smärtan och inflammationen, upprätthålla rörligheten och bromsa sjukdomsförloppet. Du kan göra en märkbar skillnad för
kattens livskvalitet!

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy