GODA RÅD NÄR DIN KATT SKA TILL VETERINÄREN

Det är troligt att din katt någon gång måste till veterinären, åtminstone för att vaccineras. Detta kan dock vara en stressande upplevelse för katten eftersom man ju inte kan förbereda den på vad som ska ske. Som tur är finns det några knep du kan använda för att göra besöket till en bra upplevelse.

Gör transporten trygg

För resan bör du absolut använda en transportbur eftersom den ger lite extra trygghet och underlättar transporten för dig. Det är emellertid viktigt att transportburen inte upplevs som något obehagligt, som bara förknippas med veterinärbesök. Låt den därför gärna stå framme och vara ett naturligt inslag i kattens miljö.

Ge då och då din katt godbitar i buren och låt katten använda den som gömsle. Du kan också lägga ett underlag i den som doftar välbekant och därför bidrar till att lugna katten under transporten. Allt detta kommer att göra det mycket lättare att få in din katt i buren när ni ska fara iväg.

En bra upplevelse på kliniken

Lägg gärna ett täcke över buren, medan ni åker till kliniken, så att buren känns trygg. Väl på kliniken är det en god idé att vänta på ett lugnt ställe, helst utan för mycket ljud från andra djur om möjligt. Kommer ni i bil kan ni vänta i den tills det blir er tur. Om ni väntar inne på kliniken är det bra att placera transportburen på en stol eller annat över golvnivå. Det minskar stressan för din katt.

Det finns några speciellt kattvänliga kliniker som kallas CatFriendly Clinics som du kan hitta på catfriendlyclinic.org. På dessa tar man hänsyn till kattens känsliga natur och kliniken är inredd med katten i tanke utan skarpa lampor och lukter. Personalen är utbildad för att hantera katter för att minska stressen och det finns ett särskilt väntrum där hundar inte får vara.

Själva undersökningen

Både veterinärer och djurvårdare är mycket bra på att hantera husdjur på ett tryggt sätt och din katt kommer sannolikt att finna sig i att bli undersökt. Om du har en transportbur, vars lock kan tas av, kan du eventuellt låta katten stanna kvar i den under undersökningen. Lukten och känslan i buren minskar stressen betydligt. Om du är osäker på vad som ska hända under besöket bör du höra dig för om det. Det är också en fördel om det är samma veterinär som hanterar din katt varje gång ni kommer på besök.

KOM IHÅG: Den årliga hälsokontrollen

Katter är väldigt bra på att inte visa att de är sjuka, varför man lätt missar sjukdomar som kan vara livshotande. Det är därför en god idé att ungefär en gång om året besöka veterinären. Då får du koll på att allt är i sin ordning och att din katt är frisk och glad. Man kollar bland annat ögon, öron, päls och tänder. Veterinären känner också efter om det finns några knölar och kontrollerar att katten kan röra sig fritt och obesvärat.

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy