Kattunge – den första tiden med din katt

Tycker du och din katt att det är lite jobbigt att åka till veterinären? Det är ni inte ensamma om! Det finns dock hjälp att få och en bra start är att välja en kattvänlig klinik.

Din katt har inte nio liv. I stället är dess liv indelat i fyra faser, som ställer olika krav på dig som ägare. Den största delen av sitt första år är katten kattunge, och när den närmar sig sin första födelsedag är den ungkatt och går därmed över till fas två. När övergången sker är svårt att säga. Men det är under sitt första år som den ska lära sig alla de färdigheter som den behöver resten av livet. Läs vidare och få några bra tips på hur du ger din kattunge de bästa förutsättningarna för att växa sig stor, trygg och nöjd.

Vänj din kattunge vid omvärlden

När din kattunge flyttar in hos dig, är den 12 veckor eller äldre. Hos sin mamma och syskon har den redan genomgått två socialiseringsperioder, och det är viktigt att den fortsätter att socialiseras hos dig, så att den känner trygg med ”den stora världen”. Här är några idéer för hur du kan gå tillväga:

  • Undvik för många besökare den första tiden med din kattunge. Lär känna varandra utan störningar.
  • Bjud hem vuxna och barn senare, så att den lär sig umgås med människor i alla åldrar och storlekar. Se till att de hälsar på kattungen på dess villkor.
  • Låt kattungen vara med när du städar och plockar i ordning hemma.
  • Låt transportburen stå fram, så att den kan använda den att exempelvis sova i och på så sätt känner sig trygg i den.
  • När din kattunge är trygg i buren, kan du köra en tur med kattungen, så att den vänjer sig vid att transporteras.
  • Vänj kattungen vid att hanteras av veterinären. Det kommer göra den mycket enklare vid framtida vaccinationer och hälsokontroller. Du kan själv bidra till tillvänjningen genom att till exempel försiktigt röra vid öron och tassar och titta på tänderna när du kelar med katten.

Kan kattungen uppfostras?

Din kattunge kan inte uppfostras i samma utsträckning som en hund, långt därifrån faktiskt. Men även om kattens naturliga instinkt är att den går sin egen väg och ignorerar vad andra vill eller behöver, så kan du, med lite tålamod, lära den olika färdigheter. Det kan mycket väl vara så att du lär den någonting, som den slutar med igen. I det fria lyckas endast en av tio jakter, och det kan ha en stor inverkan på ”uppfostran”. Tricket är att ta reda på vad som motiverar din kattunge. Det kan vara en godisbit, keltid eller kanske en viss lek. Använd det för att uppmuntra ett visst beteende och belöna kattungen så fort den gör vad du vill. På det sättet skapar ni en speciell relation mellan er, där den vet var dina gränser går. Om du hjälper din kattunge att lära sig saker från den är ganska liten, blir den snabbt en glad och omtyckt katt.

Skapa bra rutiner för din kattunge

Ingen vill mer än du att din nya kattunge snabbt känner sig hemma hos dig. Det bästa du kan göra för att påskynda processen är att skapa några bra, fasta rutiner. Precis som små barn gillar kattungar att saker och ting görs på samma sätt varje dag. Här är några tips på vad du kan göra:

Matdags:
Din lilla kattunge ska ha mat ofta, men när den blir äldre, kan den nöja sig med två dagliga måltider med våtfoder. Den kommer att vänja sig vid denna övergång, men det är en bra idé att ha fasta mattider, så att den inte förväntar sig mat förgäves. Torrfoder bör dock alltid stå framme, då katter föredrar många men små måltider.

Toalettbesök:

Kattens natur är att tvätta sig flera gånger om dagen och den kommer snart att lära sig att använda kattlådan, om du visar katten var den finns. Tänk på att rengöra kattlådan ofta, eftersom katten föredrar en ren toalett, och ställ den på en plats där katten kan besöka den i fred.

Lektid:

Redan från det att din kattunge är fem veckor gammal, börjar den utveckla sitt jaktbeteende. Om den naturliga jaktinstinkten inte stimuleras, kommer den att bli uttråkad och slö, för katter är jakten det roligaste som finns, så se till att stimulera den genom lek. Det är speciellt viktigt för innekatten att du leker med den flera gånger om dagen. Använd leksaker som din katt kan jaga, slå efter och fånga. Ju äldre kattungen blir, desto ner avancerade ska leken vara, så att den fortsätter att utvecklas.

Keltid:

Precis som din kattunge behöver mat varje dag, har den även ett behov att bli kelad med. Välj några tidpunkter under dagen, när du har tid och ro att ge den massor av uppmärksamhet, och håll gärna fast vid ”keltiden” så att din kattunge vet vad som väntar.
Sängdags: Du kattunge kan ha många sovplatser och grottor runt om i huset, men den hittar ofta en plats, där den föredrar att sova. När kattungen har gått och lagt sig, bör du inte störa den.

Se till att din kattunge har det bra

Det finns bara fördelar med att regelbundet kontrollera kattungens hälsa. Och det är jättebra idé att göra det till en vana att kontrollera den från det att den är ganska liten. För om din katt vet att det inte är några risker med det, kommer det att vara mycket enklare att ta med den på undersökningar, vaccinationer och hälsokontroller i framtiden. Så här kontrollerar du kattungens hälsa hemma:

  • Välj en undersökningsplats som den gillar. Till exempel i ditt knä eller på en bra stol.
  • Lyssna på andningen, den ska vara regelbunden.
  • Dra händerna försiktigt längs ryggen och magen och kontrollera att allting verkar normalt.
  • Kontrollera kattungens öron, de ska varken vara rispade, innehålla mörkt öronvax eller vara inflammerade.
  • Kontrollera ögonen för flytningar, inflammation eller skador. Tänk på att aldrig röra vid själva ögat.
  • Öppna kattungens mun försiktigt och se om den har trasiga tänder, inflammerat tandkött och plack.
  • Kontrollera nosen, den ska vara kall och fuktig. Om det finns sårskorpor på den eller om kattungen nyser mycket, är det tecken på förkylning.
  • Kontrollera kattungens tassar och se om klorna är trasiga eller saknas. Undersök även trampdynorna och den mjuka huden mellan dem försiktigt.
  • Notera en årlig hälsokontroll hos veterinären i din kalender och kom ihåg att alltid kontakta veterinären om du är det minsta oroad för någonting med din kattunge.

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy