NÄR MONTY FICK DIABETES GRÄT JAG

Hej vänner,

Jag heter Mikala och jag är matte till de två katterna Monty och Molly, som båda är födda med en kromosomavvikelse. 2014 blev Monty av en händelse viral på nätet och sedan dess har jag använt deras berömmelse till att sprida budskapet att höja kattens status, så att vi får en värld med glada katter. I detta blogginlägg vill jag prata om Montys diabetes och inte minst, hur jag upptäckte det.

Jag är inte veterinär och har ingen djurutbildning, så detta är endast kunskap och
erfarenheter från mitt eget liv med katter och om du är minsta osäker på om din katt är sjuk, ska du alltid kontakta en veterinär.

Rätt kost kan göra underverk

Hej vänner,

Sedan jag skrev inlägget om Montys diabetes, har jag upptäckt något som har förändrat vårt, och i synnerhet Montys, liv helt och hållet. Läs mer här. 

Vad som hände var att jag hittade ett helt fantastiskt globalt forum för människor som har katter med diabetes. Sidan heter https://www.felinediabetes.com/FDMB/. Och här fick jag reda på att många katter har ätit sig friska från sin diabetes. Det fungerar naturligtvis inte för alla katter, men jag bestämde mig för att prova, eftersom det skulle vara en dröm för mig om Monty kunde äta sig till en normal blodsockernivå och slippa insulin. 

Jag upptäckte att mat som innehåller mer än 10 % kolhydrater är en NO GO, när man har en katt med diabetes. Många av de populära och hälsosamma fodermärkena har ett högt kolhydratinnehåll och det kan påverka kattens blodsockernivå galet mycket! Vilket i själva verket är logiskt, när man tänker på det. För vad är det som får vårt blodsocker att stiga snabbt och till höga nivåer? Det är kolhydrater, som till exempel stärkelse i form av mjöl, spannmål och socker. Jag har dock aldrig tänkt på det tidigare, eftersom Monty fick foder från ett välkänt och hälsosamt varumärke. Men Monty är en köttätare och vill helst ha ett foder med en så hög andel kött som möjligt och allra helst bara våtfoder. Det har jag i varje fall fått reda på nu. Det måste sägas att det naturligtvis varierar för alla katter, hur deras blodsocker påverkas av kolhydrater, precis som det varierar för oss människor. En del blir synligt hyperaktiva, medan andra inte påverkas alls.

Läs mer här

När Montys beteende förändrades.

Under corona-hösten 2020 ställdes mina lektioner in och jag studerade online via zoom- lektioner. Jag tillbringade därför mycket tid tillsammans med Monty och Molly, vilket var supertrevligt eftersom jag kunde sitta med datorn i knät i soffan med en katt på varje sida. Monty brukar alltid söka upp mig och lägga sig intill mig eller allra helst ovanpå benen, oavsett om datorn är i vägen eller ej. 😉

Jag märkte att han var extra kelig och uppmärksamhetssökande. Han stod ofta och jamade mig i örat och det verkade som om han inte kunde få ro. Jag gillar att följa efter både Monty och Molly när jag ser att det är någonting de kanske vill berätta. Därför gick jag efter Monty och han visade mig hela tiden matskålen. Han verkade jättehungrig, men varje gång såg jag att skålen var full av mat och när jag kliade honom bakom örat, åt han lite torrfoder. Detta beteende pågick i ett par veckor. En dag när jag kom hem, stod Monty och jamade vid vattenskålen och jag såg att den var tom. Jag blev ganska överraskad, eftersom jag var säker på att jag hade gett dem vatten kvällen innan. Men jag gav honom vatten, som han genast började dricka. Jag tänkte att jag måste ha glömt att ge honom vatten. Några dagar efter denna händelse kom en blöt Monty upp i soffan till mig och ville ligga på mina ben. Jag trodde att han hade varit ute i min inhägnade bakgård, innan jag märkte att det bara var hans bakben, mage och svans som var blöta och eftersom det inte regnade, kunde jag inte förstå hur han hade blivit så våt. Jag torkade av honom och gick in på badrummet, där såg jag att jag hade glömt att stänga toalettlocket och det var våta tassavtryck över hela golvet och på sitsen. Det var markant mindre vatten i toaletten och jag förstod att Monty måste ha varit nere i toaletten, druckit mycket av vattnet och på väg upp igen måste han ha ramlat ned i wc-skålen med bakkroppen. Då gick det upp för mig att någonting måste vara helt fel! Så jag ringde veterinären och fick en tid så fort som möjligt.

Veterinären gav ett svar som jag inte alls hade väntat mig.

Hos veterinären konstaterades att Monty hade förlorat muskelmassa i sina bakben, men detta kunde mycket väl bero på ålder då han är 11 år. Annars såg han fin ut, så de tog blodprover och skickade hem oss igen. Tre dagar senare ringde veterinären och gav mig ett svar som jag definitivt inte hade väntat mig eller misstänkt, eftersom jag inte ens hade tänkt tanken! ”Monty har diabetes och jag måste skynda mig till djursjukhuset eftersom hans värden var så dåliga och mycket allvarliga.”

På sjukhuset blev Monty inlagd, och man konstaterade att han hade diabetes.
Det var därför han hade varit så otroligt törstig, saknat aptit och hade förlorat muskelmassa i sina bakben.

De vanligaste symtomen på diabetes hos en katt är följande:

 • Ökad törst och den kissar mer än vanligt
 • Viktminskning
 • Ökad aptit i början, senare förlorar katten aptiten helt
 • Trötthet och onormala rörelser

Det kan även finnas andra symtom, men just dessa såg jag hos Monty, men utan att misstänka att det skulle kunna vara diabetes. Monty har alltid fått Royal Canins våt- och torrfoder, så jag kunde inte föreställa mig att han skulle kunna utveckla diabetes eftersom han äter en hälsosam kost. Han är inte överviktig och får inte godis så ofta.

Första gången jag skulle sticka honom, grät jag.

Jag måste erkänna att jag i början av diagnosen var mycket ledsen och inte minst
förvirrad. Nu skulle Monty plötsligt äta diabetesfoder, inget godis överhuvud taget och insulin varje dag och det skulle JAG ge honom. Det är verkligen ett stort ansvar och första gångerna jag skulle sticka honom, grät jag faktiskt, eftersom jag var så nervös. Veterinären hade visat precis vad och hur jag skulle göra och dessutom hade jag även tittat på några YouTube-filmer där människor visar hur de ger sina katter insulin, tips och tricks för att sticka och inte minst hur man tar blod från kattens öra, för att mäta hur mycket insulin som ska ges. Samma dag började jag skriva ned allt detta i en dagbok. Alla blodsockermätningar med tid och värde, hur mycket Monty fick och hur hans beteende var.

En katts blodsocker påverkas av flera saker, bl.a. kost och stress. Det är viktigt att katten äter en diabetesvänlig kost och framför allt inte får någonting annat att äta än denna kost. En diabetesvänlig kost bidrar till att katten får ett stabilt blodsocker. Om katten är stressad, kan det leda till högt blodsocker och att insulinet inte fungerar som det ska. Detta upplevde jag med Monty, när vi flyttade. Hans blodsocker var alldeles för högt den första månaden och jag blev rekommenderad att ge honom tillskott i form av Zylkene och Kalm. Detta skulle hjälpa honom att känna sig trygg och lugn i vårt nya hem. Det fungerade, för Monty blev mindre stressad och insulinet fungerade som det skulle igen. Sådana perioder kan man råka ut för och det är helt normalt. Det kan gå flera månader och år, där blodsockret är stabilt och insulinet fungerar som det ska. Men plötsligt händer någonting som påverkar katten i en sådan omfattning att man kan se det på blodsockret. Monty får en mycket låg insulindos, eftersom han reagerar så positivt på den. Jag mäter hans blodsocker morgon och kväll och då kan jag se om han behöver insulin, men även hur mycket. Det är jätteviktigt att katten får mat innan man ger insulin. Om den inte har fått mat eller inte vill äta innan insulinet ges, kan blodsockernivån falla och bli farligt låg. När man pratar om insulin, pratar man om enheter och Monty ska ha mellan 0,5 till 1 enhet. Ofta är hans blodsocker så lågt och bra att han inte ens behöver få insulin. Det är främst på kvällen, som jag upplever att hans blodsockernivå är låg. Detta beror förmodligen på att Monty har legat och sovit många timmar under dagen och därför inte har ätit så mycket, som han gör på natten. Han är mer vaken på natten och äter mycket mer. Därför upplever jag ofta att blodsockret på morgonen är så högt, att han måste få insulin. För att mäta blodsockret, använder jag en mätare (glukometer), som är avsedd för katter. Denna mätare ger genomgående ett högre blodsockerresultat och därför ska Monty ofta faktiskt ha en halv enhet, när han egentligen inte skulle ha en dos tidigare eftersom mätaren normalt mätte lågt.

Det är lite av en djungel, och det gäller att hålla tungan rätt i munnen, men jag kan bara rekommendera alla människor med katter som har diabetes, att ta det lugnt i början. Gör det som veterinären rekommenderar, och gå eventuellt med i en av de många amerikanska grupperna på Facebook med människor som har katter med diabetes. Här finns verkligen mycket hjälp att hämta.

I början, när Monty hade fått diagnosen diabetes, svängde mitt humör från att vara uppgiven, utmattad och förvirrad till att vara klarsynt och stolt över att jag kunde ge honom insulin.

”Det är viktigt att komma ihåg att en katt med diabetes kan leva lika länge som en katt utan diabetes.”

Om din katt precis har fått diagnosen diabetes och du känner dig ledsen, förvirrad och uppgiven, ska du veta att det var precis vad jag själv upplevde. Det är helt normalt, för det ÄR verkligen fruktansvärt att få beskedet att din katt har diabetes! Du måste lära dig att ge din katt insulin och lära dig känna igen alla tecken som kan tyda på att din katt mår bra med detta insulin. Du måste lära dig att mäta blodsockernivån och planera för att din katt ska ges insulin var tolfte timme. Du måste skriva ned resultaten. Jag skulle rekommendera att ta bilder av mätningarna, så att du kan skriva ned dem en gång om dagen, om det är lättare för dig. Allt detta är fruktansvärt och omvälvande, men det viktigaste för mig är att säga att jag skulle rekommendera alla att låta sin katt leva ett liv med diabetes.

Låt dig inte nedslås av denna diagnos! Fem månader efter att Monty fick sin diagnos, sitter jag här, och även om det har varit upp- och nedgångar, kan jag se på min lille pojk hur glad han är och han har lika bra livskvalitet som Molly. Monty har sedan länge vant sig vid att få sin medicin och han älskar uppmärksamheten han får efteråt. Det är så viktigt att komma ihåg att en katt med diabetes kan leva lika länge som en katt utan diabetes. Det handlar om struktur, om att vänja sig vid nya rutiner och inte minst kärleken till din katt.

Jag hoppas att du tycker att det här blogginlägget är användbart, och att det gav dig mod att anta utmaningen om din katt har fått diagnosen diabetes. You can do it!

Kärlek och tasskramar,
Mikala & Monty


 

Lågt kolhydratinnehåll fungerar för Monty!

Jag pratade med min veterinär om att byta Montys foder och om allt som jag hade läste mig till om katter med diabetes, kolhydrater i deras foder och blodsockernivåer. Veterinären höll med mig om att vi borde prova ett nytt foder med max. 10 % kolhydrater. Hans motivering till att vi borde byta foder var bland annat att Montys blodsocker fortfarande svängde så mycket, trots att han fick insulin. 

Veterinären sa att det inte finns torrfoder med ett kolhydratinnehåll under 10 %, då stärkelse krävs för att binda ihop ingredienserna. Därför började jag leta efter ett våtfoder som innehåller max 10 % kolhydrater och som Monty skulle tycka om. Det är sällsynt att kolhydratinnehållet anges på förpackningen, så jag skulle rekommendera att använda denna smarta Kolhydratkalkylator, som kan räkna ut det åt dig. Jag kan även rekommendera denna översikt, där du hittar en massa olika våtfoder som innehåller mindre än 10 % kolhydrater: docs.google.com/spreadsheets. Jag hittade flera olika våtfoder, som Monty har ätit med god aptit.

Den första dagen jag testade  hans blodsocker, var det lägre än vanligt på kvällen och jag tänkte att det kanske är en tillfällighet. De följande dagarna var galna, då Monty gick från att ha en blodsockernivå som svängde från 18 till 4 och tillbaka igen på en enda dag, och redan dagen efter märkte jag att hans blodsockernivå endast svängde mellan 4 och 8. Så svänger det hos en katt utan diabetes. Blodsockernivån fortsatte att vara normal och efter bara en vecka, föll den så mycket på kvällen att den faktiskt var farligt låg! Då var jag tvungen att ge honom sirap på tungan, så att den ökade igen. Jag ringde veterinären, som sade att jag skulle minska insulindosen. Det gjorde jag sedan fyra gånger under sex veckor, för att Montys blodsocker helt enkelt blev för lågt. Hans humör förändras även när hans blodsockernivå stabiliserades. Han blev lugnare, mycket mer tillgiven och ville plötsligt leka och busa, precis som han gjorde innan han fick diagnosen diabetes.

Monty får inte längre insulin 

Monty hade gått ned så mycket i insulinintaget, att veterinären tyckte att vi skulle prova att sluta med insulinet, eftersom Montys blodsockernivå helt enkelt blev för låg vid intaget, även vid en mycket låg dos. Han har nu varit UTAN insulin i två dagar, och hittills har det gått jättebra. Montys blodsockernivå är normal för en katt, som kan producera insulin på egen hand. Det är en helt galen upplevelse att Monty har gått från att ha en så varierande blodsockernivå till att nu ha ätit sig fri från sin diabetes. Det enda jag har gjort är att byta hans foder till ett som innehåller färre kolhydrater. 

Håll ett öga på blodsockret

När man ger  ett foder som innehåller få kolhydrater, är det extra viktigt att kontrollera kattens blodsockernivå. Den får nämligen inte längre i sig kolhydrater, som får blodsockret att stiga, men eftersom den fortfarande får insulin, som får blodsockret att sjunka, kan det bli mycket lågt och till och med alldeles för lågt. Varje gång jag såg att Montys blodsockernivå var för låg, skulle jag ge honom socker direkt och hålla ett vakande öka på hans blodsocker i minst 2 timmar, tills det hade ökat igen och var normalt. Det låter krångligt och det är det egentligen också, men det betydde omvänt att Monty var tvungen att gå ned i insulinintag dagen efter. Det hade jag och veterinären kommit överens om, och jag vill återigen betona hur viktigt det är att du diskuterar detta med din veterinär och följer hens rekommendationer och råd. 

Om din katt älskar torrfoder och inte vill äta våtfoder 

I början hade jag problem med att få Monty att äta våtfoder. Han älskar helt enkelt torrfoder och var tvungen att vänja sig vid att bara äta våtfoder. En stor hjälp för Monty och mig var när veterinären berättade om frystorkad kattmat! Det är egentligen bara torkat kött med tillsatta vitaminer, men det knastrar som torrfoder och Monty älskar det. Det ska naturligtvis fortfarande innehålla mindre än 10 % kolhydrater, för att Montys blodsocker inte stiger för mycket, men jag har hittat två typer av frystorkat kött som både Monty och Molly älskar och som inte påverkar Montys blodsockernivå. Det ena är från Ziwipeak, det andra är från Feringa.   

Här är en bild på frystorkat kött och Molly, som är hungrig och vill ha lite. Det påminner om torrfoder i konsistensen, så om din katt älskar torrfoder precis som Monty, kan det vara en bra lösning.

Kan min katt också äta sig fri från diabetes?

Det är viktigt för mig att påpeka att alla katter är lika olika, precis som vi människor. Det finns ingen garanti att din katt kommer att gilla ett foder med lågt kolhydratinnehåll som Monty. Jag skulle rekommendera dig att alltid fråga din veterinär om du är osäker på vad du ska göra. Foderbytet fungerade för Monty och eftersom jag vill förhindra en instabil blodsockernivå hos Molly, har även hon fått byta till ett foder med ett kolhydratinnehåll på max 10 %. 

Det är verkligen viktigt att du testar din katts blodsocker ofta och skriver ner det. Så att du kan se om ett eventuellt foderbyte fungerar för din katt. Dessutom kan du även visa det för din veterinär och diskutera siffrorna med hen. 

Jag mäter innan han får insulin (nu när han inte längre får insulin, mäter jag vid samma tidpunkt). Dessutom mäter jag ungefär varannan till var sjätte timme. Det gör jag för att få en så exakt bild av blodsockernivån som möjligt. Min översikt ser ut så här.

Det ser kanske förvirrande ut, men det är gjort med Google Kalkylark och det är överskådligt för mig och min veterinär.

Jag funderar på att byta foder, var ska jag börja? 

 Börja hos din veterinär. Berätta att du har läst att det finns katter som kan äta sig friska från diabetes genom att äta ett foder som innehåller högst 10 % kolhydrater. Om din veterinär tycker det är en bra idé, kan du prova att använda kolhydratkalkylatorn eller sidan med foderöversikten: Kolhydratkalkylator, docs.google.com/spreadsheets.

7 viktiga saker att tänka på:  

 1. Max 10 % kolhydrater 
 2. Helst endast våtfoder
 3. Om du ger torrfoder, ska det vara frystorkad kattmat med max 10 % kolhydrater 
 4. Mät kattens blodsockernivå ofta
 5. Ha alltid sirap hemma i händelse av låg blodsockernivå
 6. Skriv ned alla mätningar
 7. Berätta för din veterinär om förändringar i kattens blodsockernivåer 

Oroa dig inte om du känner dig förvirrad just nu. Så kände jag för en månad sedan, och det är helt normalt. Det är mycket information, men så snart du har hittat ett foder som din katt tycker om, är det förhoppningsvis början på en stabil blodsockernivå. 

Kattens blodsockernivå kan även påverkas av andra saker 

Nu när jag har berättat om mina erfarenheter med vikten av Montys kost, vill jag säga att blodsockernivån faktiskt även kan påverkas av andra saker. Om en katt är stressad, kan det leda till en hög blodsockernivå och att insulinet inte fungerar som det ska. Detta upplevde jag med Monty, när vi flyttade i december förra året. Hans blodsockernivå för alldeles för hög den första månaden, och jag rekommenderades att ge honom tillskott i form av Zylkene och Kalm. Detta skulle hjälpa honom att känna sig lugn och trygg i vårt nya hem. Det fungerade, och Montys stressnivå föll igen och insulinet började fungera som det skulle. Sådana perioder kan man komma ur, och det är helt normalt. Katten kan ha en stabil blodsocker- och insulinnivå under flera månader och år, men så händer det plötsligt någonting som påverkar katten i en sådan omfattning att man kan se det på blodsockernivån. 

Jag hoppas att mitt genombrott, som jag verkligen tycker det är, har inspirerat dig att experimentera med fodret till din egen katt. Vem vet, kanske lyckas även ni bli fria från insulin. Stort lycka till med det!

Kärlek och tasskramar,

Mikala & Monty 

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy