Ta hand om din katt under julen

Jul och nyår är något som många ser fram emot. Att vara med familjen, god mat, fest och mys är någonting vi älskar, men om man kunde fråga katten skulle den säga det motsatta. För din katt är julen förknippad med stress, rutiner som inte följs och potentiell fara, så ta extra hand om den under denna tid.

Guide: Så hjälper du din katt tryggt genom jul och nyår

Julpynt

Fundera på var du placerar ditt julpynt och vad du pyntar med. Undvik ätbart pynt och glaskulor på julgranens nedre grenar, då de kan skada känsliga kattassar om de skulle gå sönder. Sätt heller aldrig levande ljus längst ner i granen, och var uppmärksam på girlanger och ljusslingor, som ser ut som roliga leksaker men som kan utgöra en kvävningsrisk och orsaka skador i munnen om katten biter i dem.

Julmat

Även om man kan bli frestad att låta katten smaka för att det är jul, så är det bättre att låta bli. Julmat är inte kattmat, och en del av julmaten är till och med farlig för dem. Katter tål inte choklad och de kan faktiskt förgiftas om de äter choklad. Var även uppmärksam på att avfallsbehållaren är ordentligt stängd, eftersom kattklor enkelt river upp påsar för att komma åt resterna.

Giftiga julväxter

Till jul använder vi gärna naturen som pynt i våra vardagsrum. Tyvärr är en del av växterna giftiga för våra katter. Det handlar om den vackra röda julstjärnan, misteln och järnek.

Ge din katt en fristad

Under jul och nyår samlas familj och vänner, men tänk på att mycket folk i huset kan vara enormt stressigt för din katt. Du kan uppleva att den struntar i att tvätta sig eller uppvisar ett aggressivt beteende eller så håller den sig kanske bara undan. Och det är viktigt att du låter den göra det och hjälper katten genom att ge den en fristad, där den kan ligga ostörd, till exempel i ett rum dit gästerna inte går. När festen är över och gästerna har gått, kan du med fördel ge den rejält med välförtjänt uppmärksamhet.

Farorna med julgranen

Ingenting är så fint som julgranen med sitt pynt, men med en katt i huset måste du vara uppmärksam på flera saker. Har du en smart julgransfot med vatten i, så undvik att lägga i tillsatser, eftersom de kan förgifta katten om den dricker av vattnet. Kom också ihåg att kattens natur är att klättra i träd. Julgranen är inget undantag och med sin härliga doft av gran kan du mycket väl få en katt i toppen. Se därför till att förankra den ordentligt.

Nyårsafton

Man hör ofta talas om rädda hundar till nyår, men det är minst lika jobbigt att vara katt när raketerna smäller och himlen lyses upp. Man kan inte alltid se på en katt när den är rädd och därför måste du vidta försiktighetsåtgärder:

  • Se till att aktivera den ordentligt några dagar fram till nyårsafton, då en välstimulerad katt ofta reagerar mindre på fyrverkerierna.
  • Bygg en koja till den i ett rum där du har dragit för gardinerna.
  • Lägg ett överkast på din säng, så att det finns en naturlig grotta under det till katten.
  • Håll din katt inomhus på kvällen och lås kattluckan.
  • Ge din katt dess favoritmat och lägg den eventuellt i en aktiveringsleksak, så att den måste arbeta för maten. Om den är mätt och trött, klarar den nyårsafton bättre.
Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy