Vintern kan bita - 5 råd för att ta hand om din katt i kylan

Om din katt är både inne och ute, är det några saker som du måste vara extra uppmärksam på nu när vintern knackar på dörren. Läs vidare och få en handfull råd om hur du håller din katt frisk och trygg under de kalla månaderna.

1. Gör en koja åt din utekatt

Även om din katt är naturligt isolerad via pälsen, som faktiskt anpassar sig till både höga och låga temperaturer, så kan den fortfarande frysa när det är riktigt kallt. Se därför till att din katt har en varm koja på en plats där det är lä; det kan vara i garaget eller liknande, så att den har ett ställe att vara på om du inte kan hitta den när du ska gå. Kojan ska vara ordentligt isolerad med filtar och inte stå direkt på den kalla marken.

2. Ge din katt ett reflexhalsband

Det kalla årstiden är även mörk. Och speciellt katter, som går ute ensamma, utsätts för trafik, även om du bor på en plats utan särskilt mycket trafik. Överväg därför ett bra reflexhalsband så att din katt syns i mörkret. Det finns modeller med ett smart säkerhetsspänne som ser till att halsbandet lossnar om din katt till exempel fastnar i en gren.

3. Var uppmärksam på köldskador

Under vintermånaderna besöks veterinärer av många katter, som kommer in med köldskador, urinvägsinfektioner eller har blivit nedkylda (hypotermi). Det är naturligtvis inte trevligt för katten och ska helst undvikas. Gör det till en vana att kolla öron, nos, tassar och svans när den kommer in efter en promenad i det iskalla vädret och ropa in den oftare än du brukar när det är kallt, regnigt och blåsigt.

4. Kalorier är bra

Om din katt är smal kan det vara en bra idé att ge den lite extra kalorier när det är vinter. Diskutera detta med din veterinär innan du börjar.

5. Har du en kattlucka?

En kattlucka kan vara lösningen om du är rädd att din katt fryser eller vill komma in. På så sätt kan katten själv bestämma om den känner att den vill vara ute eller inne. Det kan ge dig sinnesro när du till exempel sover eller inte är hemma.

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy