Hur du bygger en god grund till ditt och din katts gemensamma liv

För att kunna ha en god relation med sin katt kan det vara bra att fundera över sina förväntningar och hur man tillsammans kan uppnå dessa. Katten kan ju tyvärr inte veta vad vi tänker oss om vi inte förklarar det på ett sätt som katten förstår och vi behöver också fundera på vad som är rimligt att förvänta sig av katten! Samtidigt behöver vi också erbjuda katten vad den förväntar sig.

Att jobba förebyggande är a och o!

Som sagt, att fundera på vad det är man vill uppnå är det första steget för att kunna sikta på det målet. Sedan behöver vi fundera på om det är rimligt med tanke på kattens bakgrund och hur den är skapt. Därför behöver vi också utbilda oss i hur katten fungerar! Både som art och som individ. Det kan du läsa t.ex. mer om här: Vad är en katt?.

Vi behöver fundera på vad katten behöver för att må bra

För att vår katt ska må bra behöver den ha saker som en katt behöver, inte som vi tror att den kan tänkas behöva för att vi behöver sådant. Vi bör inte förmänskliga vår katt, så kallad antropomorfism, utan se den för vad den är.

Det betyder att vi behöver lära oss mer om katter och det kan ni t.ex. läsa mer om under Din katts behov i hemmet och i sällskap av dig.

Vad vi ger kan vi förvänta oss att få

För att ens katt ska må så bra som möjligt är det viktigt att vi tillhandahåller de resurser som den behöver och uppfyller de behov som katten har. Det innebär att vi behöver ägna vår katt en del uppmärksamhet och vara både mattant, lekkamrat och den som gullar och kelar. Om vi inte gör detta så kommer vi att få en katt som inte får utlopp för sina behov, vilket kan resultera i t.ex. depressionsliknande symtom med en katt som drar sig undan eller en frustrerad katt som försöker få uppmärksamhet på alla vis som funkar, även om det är att göra sin matte eller husse irriterad för att få en reaktion.

Planera in tid för din katt

Om vi ska få till det som behövs, i en oftast ganska stressig vardag, så kan det behöva planeras in. Detta är inte till någon nackdel då katter gillar rutiner och gärna följer ett schema. Dagligen ska katten självklart få mat, vatten och kattlådan ska tömmas, men något som vi kanske inte tänker på är att lek också bör ske dagligen.

Katten, en jägare

Om vi ser till att katten är en jägare i grunden och skulle behövt jaga 50 % av sitt dygn för att få i sig tillräckligt med näring så kan vi förstå varför det är viktigt att leka varje dag. Leken är en efterapning av jakten och det är därför katter gillar att smyga, springa, fånga och brottas med sina leksaker. De kan dock behöva att vi leker med dem eller i alla fall tillgodoser behovet genom att erbjuda möjligheter till leksaker som katten leker med själv.

Aktivera genom mat

En annan bra sak som kan vara bra att ta vara på är att aktivera katten vid matning. Katten är som sagt en jägare och är van vid att vara aktiv i jakten på föda. Det gör att de förlorar många timmar ”gratis” aktivitet genom att äta sin mat ur en skål och skulle må bra av att tänka lite och röra på sig mer för att få tillgång till sin mat. Slopa därför matskålen och aktivera din katt genom att sprida ut maten hemma eller använda aktiveringsskålar och aktiveringsleksaker i stället. Det är också bra daglig aktivering som du själv inte måste engagera dig så mycket i och katten kan underhålla sig själv med.

Skapa en bra relation genom att lyssna till din katt

Social interaktion med människor på en önskad nivå är också viktigt för våra katter, oavsett om det innebär mycket kontakt eller om katten bara vill umgås ibland. Vi behöver lära känna vår katts behov utav närhet och respektera det. Då får vi den bästa relationen i slutänden, för genom att lyssna på vår katt får vi oftast mer kontaktsökande beteende från katten i gengäld.

Att inreda hemmet för din katt är viktigt

Det är också viktigt att tänka på vår katt när vi inreder det gemensamma hemmet, både i form av saker till katten, men också placering av dessa så att de används och att vissa saker kanske inte är lämpliga för katten. Det finns t.ex. en hel del blommor som är giftiga för katter, vissa typer av möbler eller tyger kanske är allt för lockande för katten att t.ex. klösa på, hemparfym kan vara jobbigt för kattens känsliga doftsinne och vissa inredningsdetaljer kan bli farliga för katten om de t.ex. inte står stabilt etc.

Tänk att hemmet ska innehålla det katten behöver, men också vara säkert! Miljöberikning är en viktig grund för att katten ska trivas i hemmet och det går att ha det snyggt hemma men ändå ge katten det den vill ha. Ni ska ju ändå spendera era liv tillsammans, vilket innebär att båda behöver trivas!

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy